Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επιχορήγηση ηλεκτροκίνητου ΙΧ – Πως θα πάρετε την κρατική ενίσχυση

Η κρατική επιδότηση μπορεί να φθάσει έως και τις 6.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για την επιδότηση αγοράς 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων όπως σκούτερ και ποδήλατα. Ειδικότερα, για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20%, με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15%, με όριο τα 6.000 ευρώ. Ανανεώνοντας τον οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι η επιδότηση για τα Ι.Χ. υπολογίζεται επί της πραγματικής λιανικής τιμής προ φόρων, αφού αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις που κάνει ο πωλητής. Επίσης, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός, αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου, ενώ δεν επιδοτούνται οι τόκοι σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό.Για δίκυκλα/τρίκυκλα, η επιδότηση φθάνει σε ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ. Για ποδήλατα, ποσοστό 40%, με όριο τα 800 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά Ι.Χ., όχι ποδηλάτου ή σκούτερ). Με απόσυρση παλαιού οχήματος/δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1.000 και 400 ευρώ, αντίστοιχα.Για ταξί, η επιδότηση είναι 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με όριο τα 8.000 ευρώ, ή αν πρόκειται για plug-in υβριδικό μοντέλο ποσοστό 15%, με όριο τα 5.500 ευρώ. Στην περίπτωση των ταξί είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ. Άρα, η επιδότηση για τα ταξί φθάνει πρακτικά στα 10.000 ευρώ για ηλεκτρικό όχημα και στα 8.000 για υβριδικό. Για τις εταιρίες υπάρχει όριο αγοράς έως 3 αυτοκίνητα (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά) και το ποσοστό της επιδότησης είναι 15%, με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Για τα δίκυκλα, η επιδότηση είναι ποσοστό 20% επί της αξίας, με όριο τα 800 ευρώ.
Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει αποδεκτή η αίτησή σας.
Για να είναι άρτια και να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αίτησης καταβολής οικολογικού bonus μέσω του προγράμματος θα πρέπει να ζητήσετε από την αντιπροσωπεία να σας παραδώσει μια επίσημη προσφορά, η οποία θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή προ φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου, η αξία, δηλαδή, επί της οποίας θα υπολογιστεί το οικολογικό bonus που δικαιούστε.

Εφόσον επιλέξετε επιπλέον εξοπλισμό πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει αυτός να αναγράφεται διακριτά ή και καθόλου στην προσφορά που παίρνετε από την αντιπροσωπεία. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε την αγορά οχήματος Χ το οποίο έχει λιανική τιμή προ φόρων 24.000 ευρώ, επιλέγετε εξτρά εξοπλισμό αξίας 5.000 ευρώ, σύνολο 29.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 6.960 ευρώ. Η προσφορά θα πρέπει να αναγράφει αναλυτικά και διακριτά τις παραπάνω αξίες, καθώς και την πλήρη ονομασία και σειρά του μοντέλου του οχήματος που επιλέγετε. Το οικολογικό bonus θα υπολογιστεί επί των 24.000 ευρώ.Το οικολογικό bonus λαμβάνεται μόνον από τον ωφελούμενο/τελικό αποδέκτη και καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που αυτός υποδεικνύει με το σχετικό αίτημα. Θα πρέπει να προηγηθεί υποβολή αιτήματος πληρωμής, το οποίο συνοδεύεται από το σύνολο των δικαιολογητικών. Αν κάποιος υποβάλλει αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα και απορριφθεί, έχει τη δυνατότητα υποβολής νέου αιτήματος, εφόσον προηγουμένως έχει λάβει την επίσημη ενημέρωση για την απόρριψή της και τους λόγους αυτής. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία υποβολής θα ακολουθεί τη διαδικασία που ακολουθούν όλες οι αιτήσεις.