Ισχυρό μήνυμα ενότητας, συνεργασίας και αναγνώρισης του ρόλου των πρυτάνεων και των διοικήσεων των ΑΕΙ, θέλησε να δώσει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, απευθυνόμενη, νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, στην 109η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Ζαχαράκη: Δεν θα αλλάξουμε εν κινήσει το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων – Ανοίγουμε τον εθνικό διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο
«Με σεβασμό και συλλογική προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που εμπνέει, καινοτομεί και οδηγεί το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας την «απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναγνώρισή του, ως θεμέλιο λίθο της προόδου, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής».
Η υπουργός παρουσίασε στις πρυτανικές Αρχές, τις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ κατέγραψε και τις παρατηρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων, τις οποίες, όπως είπε, θα εξετάσει πολύ προσεχτικά, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της Συνόδου, αναδείχθηκαν προτεραιότητες στις οποίες ήδη το υπουργείο συμβάλλει σημαντικά, όπως είναι η κατοχύρωση ασφαλούς και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για όλους, η ανάγκη για αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η χρηματοδοτική στήριξη των ερευνητικών υποδομών και της καινοτομίας και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, η προώθηση της διεθνοποίησης μέσω στρατηγικών συνεργασιών, αγγλόφωνων προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων, καθώς επίσης και η ενίσχυση της φοιτητικής καθημερινότητας με βελτίωση των εστιών, της σίτισης και της μετακίνησης.
Όπως ανέφερε η κα. Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να στηρίζει ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια, με στρατηγικές επενδύσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες και ανοιχτό διάλογο, για την ενίσχυση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προσφοράς τους στην κοινωνία».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια και την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, με την υπουργό να παρουσιάζει τους έξι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου, που έχει σχεδιαστεί με στόχο να θωρακίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ασφάλεια των χώρων εκπαίδευσης και έρευνας. «Δεν θα είμαι παρατηρήτρια στις καταστάσεις, αλλά θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί στην πράξη στο νομοσχέδιο. Σκοπός μας να γίνουμε επιβοηθητικοί για εσάς τους πρυτάνεις και ασφαλώς για τις οικογένειες και τα παιδιά μας», ανέφερε.