Δευτέρα, 20 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 268 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της εξισωτικής αποζημίωσης παραγωγών για το 2025
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Επικίνδυνα για τη διατροφική ασφάλεια τα παράνομα εμβόλια» -Κουρέτας: Η Κομισιόν λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε εμβολιαστικό πρόγραμμα
North Evia Pass 2025: Από τις 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι δικαιούχοι
ΔΥΠΑ: Πτώση 7,3% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι
Παραδίδεται το απόγευμα η πλήρως αναβαθμισμένη σήραγγα της Κατερίνης
Αγγελούδης προς Εφορεία Αρχαιοτήτων: Να φύγουν τα κάγκελα από το Γαλεριανό Συγκρότημα
Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για 26η και 28η Οκτωβρίου
Θα κλείσει και δεύτερη φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης πριν την λειτουργία της γραμμής της Καλαμαριάς – Αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου
Έως 4.527 ευρώ πίσω σε συνταξιούχους για κομμένα δώρα και επικουρικές, με τόκους
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Επικίνδυνα για τη διατροφική ασφάλεια τα παράνομα εμβόλια» -Κουρέτας: Η Κομισιόν λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε εμβολιαστικό πρόγραμμα

2 ώρες ago
Κοινοποίηση
8 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


- Advertisement -

«Οποιαδήποτε μονομερής πρόταση αλλαγής στρατηγικής χωρίς τεκμηριωμένη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και θεσμική συναίνεση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κτηνοτροφικό τομέα, την οικονομία της υπαίθρου και τη δημόσια εμπιστοσύνη» προειδοποιούν οι ειδικοί
Την ανάγκη επιστημονικά τεκμηριωμένης και υπεύθυνης διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί η επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων στη χώρα, υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση έξι σημείων, τέσσερις καθηγητές των Τμημάτων Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου, καθώς και η σύλληψη ατόμου που επιχείρησε παράνομη εισαγωγή μη εγκεκριμένου εμβολίου. Οι πανεπιστημιακοί κτηνίατροι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η χρήση μη εγκεκριμένων ανοσολογικών προϊόντων είναι παράνομη, επικίνδυνη και επιβαρύνει τη δημόσια ασφάλεια τροφίμων.

Τι λένε οι ειδικοί
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί κτηνίατροι και αναγράφεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

  • Η χρήση οποιωνδήποτε μη εγκεκριμένων ανοσολογικών προϊόντων (εμβολίων), χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είναι επικίνδυνη και παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για ζώα, για τους χειριστές των προϊόντων αυτών και για τη διατροφική ασφάλεια.
  • Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των προβάτων δεν αποτελεί σήμερα αποδεκτή λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά και εγκεκριμένα σχετικά σκευάσματα και η πολιτική αντιμετώπισης για αυτού του τύπου τα νοσήματα (κατηγορίας Α) παραμένει αμετάβλητη.
  • Η εμπειρία από χώρες όπου πραγματοποιείται εμβολιασμός για χρονικό διάστημα άνω της δεκαετίας δείχνει αποτυχία εκρίζωσης της λοίμωξης.
  • Η χώρα απαλλαγμένη από ευλογιά’ για πολλά χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές ζωοκομικών προϊόντων.
  • Η μοναδική σωστή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος παραμένει η αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της προβατοτροφίας στη χώρα μας.

*Η παραπληροφόρηση του κτηνοτροφικού κόσμου πρέπει να σταματήσει, καθώς η προσπάθεια επίλυσης ενός αποκλειστικά επιστημονικού ζητήματος με πολιτικές παρεμβάσεις χωρίς επιστημονικότητα είναι επικίνδυνη. Οι δημόσιες τοποθετήσεις από άτομα χωρίς κατάλληλη επιστημονική γνώση του αντικειμένου ενισχύουν τη σύγχυση και υπονομεύουν την προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης.

“Κατανοείται η αγωνία του κτηνοτροφικού κόσμου, των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών εκπροσώπων τους για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της ελληνικής προβατοτροφίας. Η πίεση που ασκείται είναι υπαρκτή και απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, ως μέλη των Τμημάτων Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως κατεξοχήν αρμόδιοι επιστήμονες με εξειδικευμένη και τεκμηριωμένη γνώση στην ιατρική των ζωικών πληθυσμών, στη ζωική παραγωγή και στην ενιαία υγεία φέρουμε ευθύνη για υπεύθυνη τοποθέτηση, στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των διεθνώς αποδεκτών πρακτικών” τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, οι τέσσερις καθηγητές ζητούν να “παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην υπεύθυνη, επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, συνάδοντας απόλυτα και υποστηρίζοντας τη γνώμη των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας μας. Οποιαδήποτε μονομερής πρόταση αλλαγής στρατηγικής χωρίς τεκμηριωμένη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και θεσμική συναίνεση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κτηνοτροφικό τομέα, την οικονομία της υπαίθρου και τη δημόσια εμπιστοσύνη. Ας ανταποκριθούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην παρούσα κρίσιμη στιγμή”.

Δ. Κουρέτας: “Υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ε.Ε, θετική η Κομισιόν”

Η οικονομική ασφυξία, η καθυστέρηση στις πληρωμές για το κόστος των ζωοτροφών, η συνέχιση της ζωονόσου, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει δεκάδες κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πλέον κοπάδια και η αδράνεια γύρω από το θέμα επίσημων εμβολιασμών προκαλούν αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους που πιέζουν και διεκδικούν άμεσες λύσεις.

Δ. Κουρέτας για ευλογιά: Η Κομισιόν λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε εμβολιαστικό πρόγραμμα
Όπως διαφάνηκε, ήδη, ο Δημήτρης Κουρέτας και οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε κοινή γραμμή για το θέμα του εμβολιασμού και φαίνεται, πως θα ζητήσουν από το ΥΠΑΑΤ να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς για επίσημο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με εγκεκριμένο εμβόλιο της Ε.Ε, στην περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, έλαβε ενημέρωση από την υπεύθυνη κτηνιατρική υπηρεσία της Κομισιόν ότι “προτίθενται να δημιουργήσουν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με εμβόλια εγκεκριμένα από την Ε.Ε, αρκεί να το ζητήσει η χώρα και θα πρέπει να σταλεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διαπραγματευτεί τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτή η διαδικασία, με βάση σχετικό κανονισμό”.

Όπως ανέφερε, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, “οι κτηνοτρόφοι επιβεβαιώθηκαν σε όσα λένε εδώ και μήνες περί εμβολίων μετά και το ταξίδι του Δ. Κουρέτα στις Βρυξέλλες όπου τον διαβεβαιώσαν από την ευρωπαϊκή επιτροπή, ότι υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις εμβολίων και ότι η επιτροπή είναι ανοιχτή να συζητήσει και για εμβολιασμό και τυχόν επίπτωση αν υπάρξει”.

Ο κ. Μπαλούκας επισήμανε, ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο, υπάρχουν εστίες ευλογιάς πλέον σε όλη την Ελλάδα, το 50% των ζώων που χάθηκαν πανελλαδικά είναι στη Θεσσαλία και ζήτησε να συσταθεί άμεσα η επιτροπή του ΥΠΑΑΤ με αντικείμενο το εμβόλιο.

“Η εκρίζωση απέτυχε, να αναλάβει γενναία την ευθύνη το υπουργείο και να αλλάξει τακτική. Να μην γίνει, από αύριο κιόλας, καμία άλλη θανάτωση, στο σημείο που βρισκόμαστε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, κανένα νόημα, φέρνει μόνο δυστυχία και φτώχεια” τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αναρωτήθηκε “αν χάσουμε τα ζώα, θα χάσουμε και την πρώτη ύλη, ποιο το νόημα να μιλάμε για επιπτώσεις στα προϊόντα, χωρίς πρώτη ύλη”;

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Δημήτρη Κουρέτα, ότι «Ευρωπαίοι ειδικοί μιλούν για αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεγαλύτερη σε σχέση με όσα ειπωθήκαν από ειδικούς στην Ελλάδα».

Σε περίπτωση εμβολιαστικού προγράμματος, στην περιοχή που θα εφαρμοστεί δεν θα εμβολιαστούν όλα τα ζώα, αλλά τα κοπάδια που βρίσκονται γύρω από μια θετική εκτροφή, σε τι ακτίνα είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Όταν θα εντοπίζεται κάποιο θετικό ζώο θα αποχωρεί και δεν θα σφάζεται όλο το κοπάδι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή που επικαλείται ο Δ. Κουρέτας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕυλογιάΠρωτοσέλιδο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο North Evia Pass 2025: Από τις 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι δικαιούχοι
Επόμενο άρθρο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 268 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της εξισωτικής αποζημίωσης παραγωγών για το 2025

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις
4 λεπτά ago
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 268 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της εξισωτικής αποζημίωσης παραγωγών για το 2025
1 ώρα ago
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Επικίνδυνα για τη διατροφική ασφάλεια τα παράνομα εμβόλια» -Κουρέτας: Η Κομισιόν λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε εμβολιαστικό πρόγραμμα
2 ώρες ago
North Evia Pass 2025: Από τις 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι δικαιούχοι
3 ώρες ago
ΔΥΠΑ: Πτώση 7,3% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι
4 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα – Μαρία…

Αλεξία Χαρακίδα

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα - Μαρία…

Αλεξία Χαρακίδα

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Βεργίνα Κύπρου

Σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 και σε επανάληψη στις 21:00 Η Βεργίνα Τηλεόραση Κύπρου και η…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 4.527 ευρώ πίσω σε συνταξιούχους για κομμένα δώρα και επικουρικές, με τόκους

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IRIS: Τι αλλάζει από Νοέμβριο σε πληρωμές για επιχειρήσεις και πολίτες

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται σήμερα

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Voucher 750 ευρώ ΔΥΠΑ: Ποιους αφορά – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?