Επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σηματοδοτεί την γενικότερη αναβαθμισμένη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας – Στις 10:30 η συνάντηση με Μητσοτάκη, στις 11:25 με Δένδια -Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μια ευημερούσα Ελλάδα θα είναι ο πιο ικανός εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο

Στην Αθήνα βρίσκεται απο νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του, με το επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού ΥΠΕΞ να ξεκινάει σήμερα, Σάββατο. Είχε προηγηθεί η σύντομη επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να συζητηθεί ο ρόλος των δύο μικρών Βαλκανικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επικύρωσης της ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα θα παραμείνει κάτι περισσότερο από δύο 24ωρα. Μεγάλο βήμα προόδου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών που είχε επισκεφτεί την χώρα (Τζον Κέρι, 4 Δεκεμβρίου 2015) είχε μείνει ελάχιστες ώρες, αναχωρώντας εσπευσμένα για την Τουρκία.

Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις, τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- μία φορά το Σάββατο και μία δεύτερη την Κυριακή το πρωί, κατ’ ιδίαν- όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.