Ενεργειακή κρίση: Πτώση στο diesel κίνησης και τη βενζίνη

Ενεργειακή κρίση: Μεγάλη είναι η υποχώρηση που σημειώνεται στις τιμές του diesel κίνησης, λόγω της κρατικής επιδότησης, μία μείωση που αναμένεται να φανεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων μέχρι και αύριο, Τρίτη 5 Απριλίου.Να σημειωθεί ότι η επιδότηση δίνεται απευθείας στα διυλιστήρια, ενώ έχει και αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου. Με βάση τη νομοθεσία, το μέτρο θα ισχύσει έως και το τέλος του μήνα και θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα αφορά τους πάντες που προμηθεύονται diesel κίνησης από την αντλία.

Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν να επεκταθεί χρονικά το μέτρο.Παράλληλα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από σήμερα ενδεχομένως θα δούμε και τις πρώτες άξιες λόγου μειώσεις και στην βενζίνη, μειώσεις που θα περάσουν στο σύνολό τους στον τελικό καταναλωτή μέχρι και την Τετάρτη ή Πέμπτη.

Η μείωση αυτή μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο, ενώ αν διατηρηθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο αν αλλάξει η τάση και ξεκινήσει νέος κύκλος ανόδου, τα πάντα μπορεί να ανατραπούν.