Εμπάργκο όπλων και εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Τσίπρας

Παρέμβαση σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζητώντας αφενός την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Άγκυρας και αφετέρου συμφωνία για εμπάργκο όπλων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξηγώντας ότι, διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Πηγές της Κουμουνδούρου, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, «που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 ΣΧΟΛΙΑ