Ελληνοτουρκικά: Έντονες πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης – Ο βασικός όρος της Αθήνας για διάλογο με Άγκυρα

Ένα tweet του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δημιούργησε την εντύπωση ότι είχε επέλθει συμφωνία και ότι Αθήνα και Άγκυρα θα οδηγούνταν στο τραπέζι του διαλόγου, αρχίζοντας με τις τεχνικές επιτροπές, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, διαψεύδοντας τον Στόλτενμπεργκ.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.Η Αθήνα εξάλλου έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, αν δεν συμμορφωθεί και αν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.