ΕΕ: «Ο χάρτης της Σεβίλλης που ορίζει τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική & πολιτική αξία»!

Η ΕΕ είναι η πρώτη που δίνει δικαιώματα στην Τουρκία να θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία και να έχει πολεμική συμπεριφορά αφού σε ερώτηση που απηύθυνε η τουρκική Χουριέτ στην Κομισιόν σχετικά με τον χάρτη της Σεβίλης με βάση τον οποίο απεικονίζονται οι ΑΟΖ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κομισιόν απάντησε ότι «δεν είναι επίσημο έγγραφο της ΕΕ» παίρνοντας θετικά για την Τουρκία «ουδέτερη στάση».

Φυσικά, την απάντηση αυτοί οι Τούρκοι την έκαναν «σημαία».

Ο χάρτης της Σεβίλης, γενικά έχει οριστεί ως «ο χάρτης της ΕΕ» και της Ανατολική Μεσογείου. Χρησιμοποιείται για να καταδείξει τον καθορισμό των δυνητικών θαλασσίων ζωνών της Τουρκίας.

Η Κομισιόν έδωσε απάντηση στα ερωτήματά μας ως προς το ποια είναι η επίσημη θέση της ΕΕ απέναντι στον χάρτη της Σεβίλλης και αν ο χάρτης ανταποκρίνεται στην νομική θέση της ΕΕ σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο και ποια είναι η επίσημη άποψή της» γράφει η Χουριέτ.

Στην απάντηση που δόθηκε στην Hürriyet από την Κομισιόν, δηλώθηκε ότι «Εξωτερικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από ιδρύματα δεν είναι επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ»

Προσέξτε τι απάντησαν. Ότι η έκθεση δεν έχει πολιτική αξία παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι Βρυξέλλες ζήτησαν την σύνταξή της και φυσικά επισήμως.

Και συνεχίζει η Κομισιόν: «Τα ζητήματα που άπτονται του καθορισμού των θαλασσίων περιοχών και η χρήση των πόρων σε αυτές τις περιοχές μπορούν να λυθούν μόνο με καλή πίστη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Αν και ο χάρτης αυτός χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για τέτοια χαρτογράφηση, που περιλαμβάνει καθορισμό θαλασσίων ζωνών αναφέρει η Χουριέτ.

Θα πρέπει τώρα επισήμως η ελληνική κυβέρνηση να ρωτήσει την Κομισιόν εάν όντως δόθηκε τέτοια επίσημη απάντηση στην τουρκική εφημερίδα ή είναι δημιούργημα των Τούρκων συντακτών.

Δε θα μας προκαλούσε έκπληξη πάντως αν όντως απάντησε έτσι η ΕΕ. Το να μην έχει νομική ισχύ ο χάρτης της Σεβίλλης είναι εν μέρει κατανοητό, το να μην έχει όμως πολιτική αξία ενώ ζήτησε η ΕΕ την σύνταξή του, δυστυχώς έχει τεράστια σημασία.

Σημαίνει πως η ΕΕ δεν θέλει επ'ουδενί να στηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της.

Σημαίνει επίσης ότι πολιτικά οι Βρυξέλλες δεν ενδιαφέρονται να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ΔΕΝ επιθυμούν να καθορίσει η Ελλάδα την δυνητική ΑΟΖ η οποία της αναλογεί.