Εβδομάδα διπλωματικών διεργασιών – Στην Κύπρο σήμερα ο Μητσοτάκης, ενεργειακά και ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα

Εβδομάδα διπλωματικών διεργασιών – Στην Κύπρο σήμερα ο Μητσοτάκης, ενεργειακά και ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα
Συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία για να συμμετέχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ που στόχο έχει την ενδυνάμωση των σχέσεων στο τρίγωνο Αθήνας- Λευκωσίας – Τελ Αβίβ με επίκεντρο τα ενεργειακά που αποτελούν το «κλειδί» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζοντας τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, καθώς η κοινή στρατηγική για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί στην Ευρώπη και σε άλλους προορισμούς. Μελετούμε μια σειρά από πιθανότητες. Μια από αυτές είναι ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα περνά από την Κύπρο και από την Ελλάδα και μετά από την Ευρώπη», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Νετανιάχου) αναμένεται να συζητήσουν για το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας. Στην ατζέντα των επαφών εντάσσονται και η οικονομία με έμφαση στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο.

Η Σύνοδος αυτή η οποία είναι και η πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια χρονική στιγμή δηλαδή που υπάρχει αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ, αναμένεται να στείλει και μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και θέματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας, πολιτικής προστασίας, κλιματικής κρίσης και τουρισμού.