Κυριακή, 2 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου: Από 13,9 έως 26,4 λεπτά η κιλοβατώρα
Κοινωνία της Πληροφορίας: Παρέδωσε το Geoportal στην ΕΑΓΜΕ – Έρχεται και το Geoconnect
Όσπρια χρυσάφι: Οι γίγαντες φτάνουν τις τιμές του μοσχαριού – Η φθηνή πρωτεΐνη έγινε πολυτέλεια
Κλείνει προσωρινά τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού
Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε περισσότερους από 10.000 νέους επιχειρηματίες μέσω ΔΥΠΑ
Επιστροφή ενοικίου και επίδομα 250 ευρώ – Οι ημερομηνίες πληρωμής του Νοεμβρίου
Η Γκίλφοϊλ στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη Αθήνα
2ος Αγώνας Δρόμου Υγείας “Άγιος Δημήτριος” προς τιμήν του Πολιούχου της πόλης
Μακελειό στα Βορίζια: Αιματηρή βεντέτα με τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες
Α. Σαμαράς: Να επανεξεταστεί η απόφαση για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ -Ο συμβολισμός υπερβαίνει τα λογιστικά σχέδια
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό χαστούκι σε Τραμπ: Δικαστήριο ακυρώνει τους δασμούς του ως αντισυνταγματικούς – Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο Μασκ

5 μήνες ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Σύμφωνα με το αμερικανικό δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο (ITC), ο πρόεδρος δεν μπορεί να επικαλείται τον νόμο περί έκτακτης οικονομικής ανάγκης του 1977 –όπως έκανε ο κ. Τραμπ– προκειμένου να δικαιολογήσει τη χρήση προεδρικών εκτελεστικών διαταγμάτων για την επιβολή τελωνειακών δασμών, ώστε «να επιβάλλει απεριόριστους επιπρόσθετους δασμούς σε αγαθά από σχεδόν όλες τις χώρες», όπως αναφέρει η απόφασή του, έκτασης 49 σελίδων, την οποία συμβουλεύτηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Γερμανικό Πρακτορείο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους δικαστές, τα εκτελεστικά διατάγματα της 2ης Απριλίου, με τα οποία επιβλήθηκαν οι δασμοί κατ’ ελάχιστον 10% στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων και ως και 50% ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, «υπερβαίνουν τις εξουσίες που έχουν δοθεί στον πρόεδρο στο πλαίσιο του νόμου IEEPA (σ.σ. επιτρέπει ανάληψη δράσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης) για τη ρύθμιση των εισαγωγών μέσω της χρήσης τελωνειακών δασμών».

Σε γραπτή γνωμοδότηση που συνοδεύει την απόφαση, ένα από τα μέλη του δικαστηρίου, που δεν κατονομάζεται, επισήμανε ότι η παραχώρηση «απεριόριστης» εξουσίας στον πρόεδρο ως προς τους τελωνειακούς δασμούς συνεπάγεται «αποκήρυξη» της δυνατότητας της νομοθετικής εξουσίας για αυτό, παραχώρησή της στην εκτελεστική, κάτι που αντίκειται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο νόμος IEEPA επιτρέπει στον πρόεδρο να αποφασίζει «απαραίτητα οικονομικά μέτρα» ή να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις για «την αντιμετώπιση ‘εξαιρετικής και ασυνήθιστης’ απειλής», εξήγησε το δικαστήριο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον «δικαστών που δεν έχουν εκλεγεί» και κατ’ αυτόν δεν έχουν δικαίωμα «να αποφασίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης», μετά την απόφαση δικαστηρίου ειδικευμένου σε εμπορικά ζητήματα που εμπόδισε την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ορκίστηκε να βάλει πρώτα την Αμερική και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς της εκτελεστικής εξουσίας για να αντιμετωπίσει την κρίση και να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Αμερικής», τόνισε ο εκπρόσωπος Κους Ντεσάι σε ανακοίνωσή του.

Ο Έλον Μασκ επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη την «προγραμματισμένη» αποχώρησή του από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφού ηγήθηκε επιτροπής επιφορτισμένης να περικόψει δημόσιες δαπάνες, προκαλώντας σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς κι όχι μόνο.

«Καθώς η προγραμματισμένη περίοδος που εργάστηκα ως ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος φθάνει στο τέλος της, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που μου έδωσε την ευκαιρία να μειώσω τις σπατάλες», ανέφερε ο επιχειρηματίας μέσω X.

Η αποχώρηση του Μασκ έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο-ορόσημο της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας πως είναι «απογοητευμένος» με το αποκαλούμενο από τον πρόεδρο «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔασμοίΤραμπ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο 572 χρόνια από την Άλωση της Πόλης
Επόμενο άρθρο Άρειος Πάγος: Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου: Από 13,9 έως 26,4 λεπτά η κιλοβατώρα
2 ώρες ago
Κοινωνία της Πληροφορίας: Παρέδωσε το Geoportal στην ΕΑΓΜΕ – Έρχεται και το Geoconnect
3 ώρες ago
Όσπρια χρυσάφι: Οι γίγαντες φτάνουν τις τιμές του μοσχαριού – Η φθηνή πρωτεΐνη έγινε πολυτέλεια
7 ώρες ago
Κλείνει προσωρινά τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού
11 ώρες ago
Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε περισσότερους από 10.000 νέους επιχειρηματίες μέσω ΔΥΠΑ
12 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βεργίνα Τηλεόραση:Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας ανακοινώνει νέες γραμμές και ενισχυμένα δρομολόγια για τη διακοπή του μετρό στη Θεσσαλονίκη από 10 Νοεμβρίου

Για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν στη μετακίνηση χιλιάδων επιβατών του μετρό,…

Αλεξία Χαρακίδα

Η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού Λυγγερίδη, Ευγενία: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πολιτεία για τη στήριξη τους»

Η Ευγενία Λυγγερίδη, μητέρα του αδικοχαμένου αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Βεργίνα Τηλεόραση, λίγες ώρες πριν…

Αλεξία Χαρακίδα

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα – Μαρία Ευτυχίου στην…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου και επίδομα 250 ευρώ – Οι ημερομηνίες πληρωμής του Νοεμβρίου

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σαμαράς: Να επανεξεταστεί η απόφαση για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ -Ο συμβολισμός υπερβαίνει τα λογιστικά σχέδια

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν επηρεάζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για τις 3 έως 7 Νοεμβρίου

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?