Κυριακή, 5 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη….»
Δούκας: «Ο μόνος δρόμος είναι η διαγραφή»
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμοργό: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και χρειάζεται καλή γνώση των προβλημάτων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε ΚΥΔ από την οποία δηλώνονταν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα επί τέσσερα χρόνια
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία αποτελούν πιθανά «εγκλήματα πολέμου»

7 έτη ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Σομαλία, ο αριθμός των οποίων έχει «αυξηθεί σημαντικά» τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν σκοτώσει πολλούς αμάχους πέραν των ισλαμιστών μαχητών της οργάνωσης Σεμπάμπ που αποτελούσαν τον στόχο τους και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 20/3/2019 η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Κατά τους υπολογισμούς της ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν γίνει πάνω από 100 βομβαρδισμοί από τον Απρίλιο του 2017, είτε από τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε από μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή περισσότερα από ό,τι στη Λιβύη και στην Υεμένη μαζί.
Οι επιθέσεις αυτές «μοιάζουν να αποτελούσαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ορισμένες μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», τονίζει η Αμνηστία στην έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ο μυστικός πόλεμος των ΗΠΑ στη Σομαλία» («The Hidden US War in Somalia»), η οποία βασίζεται σε περίπου 150 συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, οικείους αμάχων που έχασαν τη ζωή τους και ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν επαληθεύτηκαν με την εξέταση δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών των κρατήρων που άνοιξαν οι εκρήξεις, καθώς και θραυσμάτων των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν και ανακτήθηκαν στις τοποθεσίες των πληγμάτων.
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία στοχοθετούν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, από όπου εφορμούν και διεξάγουν επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον κυβερνητικών, στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Πέντε από αυτά τα πλήγματα εξετάστηκαν πιο λεπτομερώς από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάνει λόγο για τους θανάτους τουλάχιστον 14 αμάχων σε αυτά.
«Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν, όπως αποκαλύψαμε, μόνο σε αυτή τη φούχτα πληγμάτων υποδεικνύει ότι το πέπλο μυστικότητας που περιβάλλει τον ρόλο ΗΠΑ στον πόλεμο στη Σομαλία έχει σκοπό την ατιμωρησία», υπογράμμισε ο Μπράιαν Κάστνερ, ειδικός για στρατιωτικά ζητήματα στη Διεθνή Αμνηστία.
«Τα συμπεράσματά μας έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με την αμερικανική επωδό ότι δεν υπάρχει κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων [στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς] στη Σομαλία», πρόσθεσε.
Όπως εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία, τα συμπεράσματά της κοινοποιήθηκαν στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM), το οποίο αντέτεινε στη ΜΚΟ ότι δεν έχει σκοτωθεί κανένας άμαχος.
Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ που διεξάγουν οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής σομαλικής κυβέρνησης και της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM), που αναπτύχθηκε σε αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής το 2007.
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία κλιμακώθηκαν από τον Απρίλιο του 2017 και μετά, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το νότιο τμήμα της «ζώνη όπου διεξάγονται εχθροπραξίες ενεργά», θυμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Φωτο αρχείου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

- Advertisement -
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:έγκλημα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Και με το Ε9 στο Κτηματολόγιο (audio)
Επόμενο άρθρο Ντέκλαν Κοστέλο: Χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη….»
10 ώρες ago
Δούκας: «Ο μόνος δρόμος είναι η διαγραφή»
11 ώρες ago
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμοργό: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και χρειάζεται καλή γνώση των προβλημάτων
12 ώρες ago
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε ΚΥΔ από την οποία δηλώνονταν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα επί τέσσερα χρόνια
13 ώρες ago
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
14 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έκλεισε για ώρες το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω ύποπτων drones

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 27 Έλληνες του Global Sumud Flotilla

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοπεγχάγη: Διαφωνίες για το «drone wall» – Όχι σε ευρωπαϊκή άμυνα με διαχωρισμούς, λέει ο Μητσοτάκης

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν 19 σκάφη του στολίσκου προς τη Γάζα – Ανάμεσά τους και το ελληνικό «Οξυγόνο»

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?