Τετάρτη, 18 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μητσοτάκης: Κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία
«Σπίτι μου 2»: Προχωρά η εκταμίευση των δανείων
Βορίδης για μεταναστευτικό: Όχι σε στρατηγική επιβράβευσης και νομιμοποίησης αυτού που παρανόμως βρίσκεται εδώ
Μέτρο 23: Παράταση στις αιτήσεις
Μητσοτάκης στη ΝΔ: Πάμε για την τρίτη τετραετία με σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε»
Έρχονται αναδρομικά για τους συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν έως 3.751 ευρώ
Γεραπετρίτης: Η τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ
Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων – Ποσά ως 8.500 ευρώ
Νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Σκρέκας – «Είμαστε ένα κόμμα ανοικτό σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα»
Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Διάρρηξη και κλοπή στον βυζαντινό Ιερό Ναό Μεταμόρφωση του Σωτήρος μνημείο της UNESCO στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

2 έτη ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Διάρρηξη και κλοπή στον βυζαντινό Ιερό Ναό Μεταμόρφωση του Σωτήρος μνημείο της UNESCO στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η κατάσταση με την εγκληματικότητα στην πόλη είναι πλέον τραγική.
Χαρακτηριστική και η ανάρτηση στην σελίδα του Ναού από τον Εφημέριο του Ναού :

“Η εγκληματικότητα καλπάζει & η παραφροσύνη των ανθρώπων, στερούμενοι το λόγο του Ευαγγελίου, οδηγεί καθημερινά σε ασύλληπτες πράξεις βίας, όπως παρατηρούμε στην ”ειδησεογραφία” της χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως.

Στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα, δίπλα σε μία στάση ταξί, Κυριακή ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε διάρρηξη με βίαιο τρόπο και κλοπή στο βυζαντινό Ιερό Παρεκκλήσιό μας, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αποτελεί μνημείο της UNESCO, με τις ζημιές να είναι αρκετές.
Αξίζει όμως να πούμε ”δύο λόγια” για το ανακύπτον θέμα, κάποια απ’ τα οποία έχουμε επισημάνει ξανά και ξανά.
Στην προσπάθεια ανάδειξης του Ιερού Ναού – Μνημείου, έχουν γίνει κάποιες εργασίες καλλωπισμού, με το κλάδεμα κάποιων φυτών (και όχι το ξερίζωμα τους), καθώς και την προσθήκη νέων φυτών και δενδρυλλίων. Όσο δε αφορά το σχετικό κλάδεμα, αυτό έγινε τόσο για λόγους ευπρεπισμού του χώρου, όσο όμως και για λόγους ασφαλείας, καθώς η αυλή του Ναού όντας αφύλακτη, χωρίς κιγκλιδώματα και πόρτα, γινόταν και γίνεται (σε μικρότερο βαθμό) δημόσια τουαλέτα, χώρος ανταλλαγής και χρήσης ναρκωτικών, καθώς και δημόσιο υπνωτήριο και ”εστιατόριο”. Παρόλα αυτά, δεχθήκαμε τότε κριτική:(https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/atopi-stoxopoiisi-tou-naou-tis-panagoudas-sti-thessaloniki/)
Επίσης, στην ανάδειξη του Ιερού Ναού – Μνημείου, προστέθηκαν και για λόγους ασφαλείας του περιβάλλοντος χώρου, κάποιοι μικροί και διακριτικοί προβολείς από εμάς, αλλά κάποιοι συμπολίτες μας, πέριξ του Ναού, κινούμενοι με κριτήρια ατομικισμού, φρόντισαν για τη μερική αφαίρεσή τους, με το ”έτσι θέλω”. Στο θέμα δε του φωτισμού, έρχεται να προστεθεί και η αγαστή σχέση μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου προέβησαν άμεσα στην αλλαγή των καμένων δημοτικών φωτιστικών που προβάλλουν τον Ιερό Ναό – Μνημείο, μετά από σχετικό αίτημά μας. Δυστυχώς όμως, κάποιοι συμπολίτες μας, πάλι πέριξ του Ναού, φρόντισαν να χαλάσουν τους δύο από τους τέσσερις δημοτικούς προβολείς, ελάχιστες μέρες μετά την επισκευή τους, γιατί έτσι έκριναν, γιατί έτσι τους άρεσε, γιατί τους ενοχλούσε, γιατί τους αρέσει να κινούνται με δικούς τους ”νόμους”, γιατί τους ενοχλεί ένας Ναός που τον βρήκαν εκεί όταν πήγανε να μείνουν ή να εργαστούν στις διπλανές πολυκατοικίες, καθώς είναι κτισμένος το 1350.
Όσον αφορά την ασφάλεια του χώρου με κάποια κιγκλιδώματα και πόρτα για την είσοδο στον αύλειο χώρο, αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει σε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, με το προσωπικό της οποίας οι σχέσεις συνεργασίας μας είναι άριστες. Δυστυχώς όμως, η μειωμένη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας και ο αυξημένος όγκος εργασίας του προσωπικού της, απαιτεί το όλο βάρος των εργασιών, να το επωμιστούμε εμείς.
Εν κατακλείδι, παρατηρούμε μία φαιδρότητα, που έχει να κάνει με τα εξής:

  • Αδυναμία του Κράτους να παράσχει ασφάλεια στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης
  • Ατομικισμός και έλλειψη ενσυναίσθησης και απομάκρυνση από την αίσθηση της ”κοινότητας”, το οποίο αφορά τόσο το ”να κάνω το δικό μου και αφού με ενοχλεί θα χαλάσω το φως”, όσο και με το γεγονός ότι ξημερώματα Κυριακής, εκατοντάδες άνθρωποι διασκεδάζουν έξω, αλλά κανένας δεν είδε κάτι, ούτε τους προξένησε εντύπωση μία γκρεμισμένη πόρτα.
  • Αδυναμία του Κράτους να διαφυλάξει, να συντηρήσει, να αναδείξει και να προστατέψει το μοναδικό πλούτο της χώρας μας, τα μνημεία κάθε περιόδου, μέσω των διαφόρων Υπηρεσιών του.
  • Ο χαρακτηρισμός μνημείο της UNESCO, δυστυχώς έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο, πέρα από την ενεργή υποστήριξη ενός Μνημείου.

Στο ως άνω πλαίσιο λοιπόν, καλό και πρέπον θα είναι να συμβάλλουν για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και στις επιπλέον εργασίες προφύλαξης-ασφάλειας του Ιερού Ναού – Μνημείου, όλοι οι Ενορίτες, καθώς όταν θέλουμε να μετέχουμε σε έναν αξιοπρεπή και φροντισμένο χώρο Λατρείας, έχουμε και υποχρεώσεις έναντι αυτού. Όπως λοιπόν, όταν θέλουμε να βρίσκουμε κεριά στις κηροθήκες για να ανάβουμε, πρέπει να συνδράμουμε με τον οβολό μας, ή όταν θέλουμε να παίρνουμε αντίδωρο, πρέπει προηγουμένως να έχουμε προσφέρει στο Ναό τον άρτο, έτσι και ένας χώρος λατρείας απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων μας, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων του καθενός μας. Άλλωστε, το ελάχιστο των πολλών, είναι μέγιστο.”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Πακιστανοί απειλούν ότι θα κόψουν κεφάλια με φόντο τουρίστες, στην καρδιά της Αθήνας!
Επόμενο άρθρο Παραμένει πρόεδρος ο Τασούλας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία
16 λεπτά ago
«Σπίτι μου 2»: Προχωρά η εκταμίευση των δανείων
59 λεπτά ago
Βορίδης για μεταναστευτικό: Όχι σε στρατηγική επιβράβευσης και νομιμοποίησης αυτού που παρανόμως βρίσκεται εδώ
1 ώρα ago
Μέτρο 23: Παράταση στις αιτήσεις
2 ώρες ago
Μητσοτάκης στη ΝΔ: Πάμε για την τρίτη τετραετία με σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε»
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα υποχώρησε κατά τρεις θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γονείς παράτησαν το μωρό τους στο μπαλκόνι και πήγαν για ύπνο

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O χάρτης του gov.gr με ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε έκτακτη ανάγκη

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?