Χωρίς υδροηλεκτρικά και με αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα κατά τρόπο που να μην επηρεάσουν τα τιμολόγια για τον τελικό καταναλωτή ξεκινά η κυβέρνηση την λήψη έκτακτων μέτρων για την διάσωση της ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Κόντρα στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ο υπουργός κράτησε (επί του παρόντος ) μακριά τα νερά από τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, πρότεινε σχέδιο πώλησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, ανακοίνωσε εθελουσία έξοδο για τους εργαζόμενους αλλά και αναπροσαρμογή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης με ένα σχεδιασμό που είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές του έτους αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Στην πραγματικότητα η νέα πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε χθες αύξηση τιμολογίων, με την διαφορά όμως ότι οι αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τα κόστη παραγωγής της εταιρείας και κυρίως το κόστος των CO2 θα αντισταθμιστούν με την μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ).
Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από την ΡΑΕ και εξαρτάται από τον Ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που σύμφωνα με τις προβλέψεις φέτος θα έχει πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Με τις δύο αυτές προβλέψεις εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από 10% χωρίς όμως αυτή να επιβαρύνει τα νοικοκυριά αφού θα καλυφθεί από τις μειώσεις των άλλων λογαριασμών του οικιακού ρεύματος.