Τετάρτη, 25 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,34 δισ. το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025
Χάγη: Σύντομη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση αλκοόλ και καπνικών προϊόντων στους ανηλίκους
Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει στις 30 Ιουνίου 2025 η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα 20 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ
e-ΕΦΚΑ: Παράταση έως την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025 για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων
Συγκροτήθηκε το προεδρείο της προανακριτικής για τα Τέμπη
Συντάξεις Ιουλίου 2025: Ξεκίνησαν οι πληρωμές 
Δήμας: Τεχνικό ζήτημα επικοινωνίας το πρόβλημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Κανένας λόγος ανησυχίας
Τουρκία: Χαμόγελα για το ραντεβού Ερντογάν με Τραμπ – Συνεχίζεται το πρεσάρισμα για τα εξοπλιστικά
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

6 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή των αργιών του Πάσχα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr. Η Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966), απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων, μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php
Για εκ περιτροπής εργασία:
https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-pasxa.php.
 
Το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Για την Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, δικαιούνται τα παρακάτω:
Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
 Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
 Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής, όπως και υποχρεωτικής αργίας, αυτοί υπερισχύουν.
Η Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απριλίου 2019, είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, καταβάλλεται, χωρίς κάποια προσαύξηση, το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του, οφείλει τα παρακάτω:
Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν, δικαιούνται, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
 Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο), ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
Η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr, υπενθυμίζει ότι η καταβολή του Δώρου Πάσχα γίνεται έως σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019.
 
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΓΣΕΕΠάσχα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Παναγία των Παρισίων: Εργάτες παραβίασαν την απαγόρευση του καπνίσματος
Επόμενο άρθρο Νέα πολιτική αποζημίωσης στο φάρμακο-Λιγότερα θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,34 δισ. το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025
33 λεπτά ago
Χάγη: Σύντομη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
49 λεπτά ago
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση αλκοόλ και καπνικών προϊόντων στους ανηλίκους
2 ώρες ago
Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει στις 30 Ιουνίου 2025 η ηλεκτρονική πλατφόρμα
3 ώρες ago
Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα 20 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση έως την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025 για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουλίου 2025: Ξεκίνησαν οι πληρωμές 

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Στο 65% βρίσκεται η ψηφιοποίηση της κτηματογράφησης

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Στα 5,34 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5μηνο – Στα 28,97 δισ. τα καθαρά έσοδα

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?