Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο κόστος του ρεύματος που πέτυχαν το ΠΑΜΑΚ σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μετά από διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ αλλά και για την ενεργειακή θωράκιση που προωθεί το ΠΑΜΑΚ ώστε να γίνει ένα πράσινο πανεπιστήμιο, μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο αντιπρύτανης οικονομικών υποθέσεων και υποδομών του ΠΑΜΑΚ Ιωάννης Ταμπακούδης.
Όφελος άνω του 10% στον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ
Όπως εξηγεί ο κ. Ταμπακούδης ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στην διαπραγμάτευση «ως Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μαζί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην προεδρεία της Συνόδου πρυτάνεων για το περασμένο ακαδημαϊκό έτος πήραμε μία πρωτοβουλία να διαπραγματευτούμε με τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά πανεπιστήμια, με στόχο την καλύτερη τιμολόγηση.
Εδώ έχει αξία να αναφέρω ότι υπάρχουν πανεπιστήμια όπου το κόστος του λογαριασμού ρεύματος αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης ενώ ο μέσος όρος είναι στο 30%. Να σκεφθείτε ότι περίπου το 1/3 των χρημάτων με τα οποία το κράτος χρηματοδοτεί κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα πηγαίνει στη ΔΕΗ» επισημαίνει, σημειώνοντας ότι ως προεδρείο παρουσίασαν στη ΔΕΗ «τα επιχειρήματά μας, της ζητήσαμε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και η ΔΕΗ επανήρθε με μία πρόταση που προκαλεί σημαντική οικονομική ωφέλεια στα ελληνικά ΑΕΙ. Υπάρχουν επιλογές τιμολόγησης κυμαινόμενου και σταθερής τιμής χρέωσης της Κιλοβατώρας κι ανάλογα με ότι θα επιλέξει το κάθε πανεπιστήμιο δημιουργείται μια πολύ σημαντική ωφέλεια».
«Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το κόστος ενέργειας στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, οπότε ένα 10% όφελος στον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ αντιστοιχεί περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά εξοικονομούνται και μπορούν οι πόροι να ανακατανεμηθούν σε άλλες δαπάνες», τόνισε.
Στόχος, να γίνει το ΠΑΜΑΚ ένα πράσινο πανεπιστήμιο
Ο κ. Ταμπακούδης αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την ενεργειακή θωράκιση του ΠΑΜΑΚ σημειώνοντας ότι το πανεπιστήμιο για το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο του 2024 «κατόρθωσε να έχει μία μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 45%».
«Η τεχνολογία μας δίνει δυνατότητες (αλλαγή λαμπτήρων, servers, air conditions, καλύτερη παρακολούθηση και εξοικονόμηση της κατανάλωσης..) είπε, επισημαίνοντας ότι «Δε γίναμε ακόμη smart αλλά στη νέα προγραμματική περίοδο (2026-2030) ζητήσαμε από το Υπουργείο την ενεργειακή θωράκιση του ΠΑΜΑΚ, ένα κτίριο κόσμημα στην πόλη» «Θέλουμε να το κάνουμε “point of reference” για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης τους επισκέπτες και κυρίως για τους φοιτητές μας. Ήδη ξεκινάμε την αναβάθμιση από μέσα με όλους τους χώρους διδασκαλίας και όλων των χώρων που δεν ανακαινίστηκαν από το 1992. Θέλουμε να θωρακίσουμε ενεργειακά το κτίριό μας ώστε να είμαστε ένα πράσινο πανεπιστήμιο».