Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στις κάλπες 1.659.621 ψηφοφόροι της ΠΚΜ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων για την ομαλή διεξαγωγή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών οργάνων διοίκησης της περιφέρειας και των δήμων θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και οι επαναληπτικές σε όποιους δήμους απαιτηθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε υποψήφιο συνδυασμού σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου του, με μαύρο ή μπλε στυλό. Εάν ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο, ερευνάται η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του δήμου, αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι έως και 19 μέλη.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Επίσης, για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο υποψηφίων.

Ακολούθως, για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψηφίου.