Σάββατο, 2 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νετανιάχου: Αναβάλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για μία εβδομάδα
Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτη με θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
Ασφαλτοστρώνεται σήμερα η Εγνατία
TisimΒενη στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας
Μ. Θεμιστοκλέους στο ΕΡΤNews: 10.000 αεροδιακομιδές από το 2021 – Βελτίωση της κατάστασης στα επείγοντα, αρκετά καλά τα αποτελέσματα από τις αξιολογήσεις των νοσοκομείων
Δήμος Ηλιούπολης: Πλησιάζει η ώρα του μεγάλου φεστιβάλ αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ επισκέφτηκαν τα γραφεία ζητώντας πλήθος στοιχείων
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα μέτρα για την εργασία που ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης

5 έτη ago
Κοινοποίηση
11 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις φέρνουν απώλεια εισοδήματος έως και 20% για τους εργαζόμενους που θα «γλιτώσουν» το φάσμα της ανεργίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν το χρόνο εργασίας (ή απλώς να δηλώνουν μείωση, γιατί η τήρησή της θα είναι υπόθεση των ελεγκτικών μηχανισμών) και να τους πληρώνουν το μισό μισθό. Από το υπόλοιπο 50% του μισθού, το κράτος θα δίνει στον – επί της ουσίας – «ελαστικά» εργαζόμενο, το 60%. Έτσι, το εισόδημα του εργαζόμενου θα μειώνεται κατά 20%. Εάν για παράδειγμα, ένας μισθωτός λαμβάνει 1.000 ευρώ, θα λαμβάνει πλέον 800€ – 500€ από τον εργοδότη του και 300€ από το κράτος – απώλεια συνολικά 200€ ή 20%. Μια τέτοια απώλεια εισοδήματος σε ακόμη χαμηλότερους μισθούς (που είναι ο κανόνας) θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν οριακές μόνο δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το προς τα κάτω όριο είναι ο κατώτατος μισθός, έσπευσε να πει ο Γιάννης Βρούτσης – τον οποίο, ας σημειωθεί, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρνηθεί να αυξήσει.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του σχεδίου της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί για εργασία, οικονομία και τουρισμό, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι, κατά την πρώτη χρονική περίοδο της κρίσης, λόγω του κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και λήγει στις 31 Μαΐου, «κινηθήκαμε σε τρεις βασικούς άξονες:

Τη στήριξη της εργασίας μέσα από την ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Την αποζημίωση και στήριξη όλων των εργαζομένων, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα από την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους».Πλέον, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Ενίσχυση εποχικά απασχολουμένων και ανέργων».
Οι τρεις άξονες
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε τους άξονες, που προανέφερε, λέγοντας τα εξής:

1ος Άξονας: Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Μάιος

Για το μήνα Μάιο, έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν, μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν, μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού. Επίσης, και το μήνα Μάιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.Ιούνιος

Για το μήνα Ιούνιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. Το μήνα Ιούνιο, παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Ιούλιος

Για το μήνα Ιούλιο, θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο, όμως, για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

2ος Άξονας: Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας, δημιουργούμε, για πρώτη φορά, έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα. Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και, κατά συνέπεια, το εισόδημα των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς. Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.Επίσης, ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στο μηχανισμό. Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50% θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020, αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν. 4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

3ος Άξονας: Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψής τους.

Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο αυτόν, που πλήττονται σημαντικά. Ειδικότερα, χορηγούμε – ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση – το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και το μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων. Επίσης, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Τέλος, μειώνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Βρούτσης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Νικολά Ντιγκινί: Εξελίξεις με το μέλλον του στον Άρη
Επόμενο άρθρο Σχέδιο Μητσοτάκη ΣΥΡΙΖΑ: 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νετανιάχου: Αναβάλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για μία εβδομάδα
9 ώρες ago
Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτη με θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
9 ώρες ago
Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
10 ώρες ago
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
10 ώρες ago
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
10 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλτοστρώνεται σήμερα η Εγνατία

News Room
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους στο ΕΡΤNews: 10.000 αεροδιακομιδές από το 2021 – Βελτίωση της κατάστασης στα επείγοντα, αρκετά καλά τα αποτελέσματα από τις αξιολογήσεις των νοσοκομείων

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Ηλιούπολης: Πλησιάζει η ώρα του μεγάλου φεστιβάλ αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?