Αλβανία: Κύμα αντιδράσεων σε Ελλάδα και ομογένεια για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας (Video)

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Μιλώντας στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».


«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συνέχισε.

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας με το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ, και πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας, συνελήφθη σε κεντρικό δρόμο το βράδυ της Πέμπτης μαζί με συνεργάτες του, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για “εξαγορά ψήφων”. Ο υποψήφιος δήμαρχος οδηγήθηκε τελικά στις κεντρικές εγκαταστάσεις την Αυλώνα.

Με σφοδρότητα αντέδρασαν μάλιστα οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την “πρωτοφανή”, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, λίγες μόλις ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για τη σύλληψη στην Αλβανία των τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ Διονύση-Φρέντι Μπελέρη. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προηγήθηκε και διάβημα διαμαρτυρίας από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Διονύση – Φρέντυ Μπελέρη.