Άρση μέτρων: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων 

ύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης για κατάργηση της απαγόρευσης της παρουσίας ορθίων σε μπάρ, εστιατόρια και καφέ, καθώς πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και είναι η ώρα να ανακάμψουν.

Θετική αναμένεται να είναι η στάση της Επιτροπής και στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του αριθμού των θεατών σε ποδοσφαιρικούς και άλλους αγώνες από 10% που είναι σήμερα, σε τουλάχιστον 50%, όπως επίσης και στην εισήγηση για απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θα επιμείνουν στο «όχι» αναφορικά με τη διεξαγωγή των καρναβαλιών, καθώς καθολική εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι μπορεί να αποτελέσουν εστία μαζικών μολύνσεων. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει ούτε τις εορτές του Πάσχα, ούτε όμως και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να συμφωνήσουν σε μικρές αποκριάτικες γιορτές.

Ωστόσο, ενδεχομένως να δοθεί το «πράσινο» φως και για τη διοργάνωση περιορισμένων καρναβαλικών πάρτι και εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους εστίασης, πολιτιστικά κέντρα ή ακόμη και σε ξενοδοχεία και μπαρ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να ισχύσουν, εκτός απροόπτου, από την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 90% των νοσηλίων αφορούν ανεμβολίαστους.Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως δεν θα τεθεί το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους η οποία θα παραμείνει -κυρίως σε χώρους με συνωστισμό- για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες.

Η κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα συζητηθεί πιθανότατα από τα μέσα Μαρτίου και μετά.