Ζελένσκι προς ΕΕ: «Όχι άλλα ευρώ στις δυνάμεις κατοχής – Σταματήστε το εμπόριο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα εξετάσει και εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εξετάσουν στις επερχόμενες συνόδους κορυφής αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ επεξεργάζεται ήδη ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ένωσης. Ήδη αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.
Η ΕΕ θα συνεχίσει τη συζήτηση για το καθεστώς κυρώσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.