Ψηφίστηκαν 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠA

19

[ad_1]

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».
Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Τις θετικές συνέπειες του νομοσχεδίου σε νοικοκυριά και οικονομία ανέπτυξε  από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι αποκαθιστούν τις αδικίες, που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια  από τον Αύγουστο του 2018 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου λόγω της θετικής πορείας της Οικονομίας.
«Τα μέτρα που ψηφίσουμε σήμερα είναι και φιλοαναπτυξιακά μέτρα που θα έχουν επίπτωση και στην οικονομία και το καταγράφουμε σαν πρόβλεψη ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν θετικότερες ειδήσεις για το δημοσιονομικό χώρο και περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», είπε.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, τελευταίος που πήρε τον λόγο ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας  ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και πορεύεται με πρόγραμμα και αριθμούς.
«Προχωράμε στην προοδευτική συμμαχία, με ανθρώπους που δεν αντέχουν το Κέντρο και η Κεντροαριστερά να μιλάνε για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.  «Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις. Τα νούμερα είναι συντηρητικά. Δηλαδή, έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς. Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ανάσα σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες θα δώσει το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα.
Στον πρωθυπουργό απάντησε ο Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κινήσεις πανικού.
Επίθεση, τόσο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τους για ανούσιες κοκορομαχίες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και με μοναδικό στόχο να κρύψουν πόσο πολύ μοιάζουν οι πολιτικές τους.
Δεκτή έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και Χρήστου Μαντά στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σχετικά με την προοδευτική αποδέσμευση κατασχεθέντος λογαριασμού. Με την τροπολογία, η κατάσχεση που έχει επιβληθεί από την φορολογική διοίκηση στα χέρια τρίτων σε καταθέσεις τραπεζικού λογαριασμού κοινών ή ατομικών περιορίζεται για ένα μοναδικό λογαριασμό εφόσον έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής, οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]