Χρυσή Αυγή: Αυτές είναι οι τελικές ποινές

Ανακοινώθηκαν λίγα λεπτά πριν τη μία οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε 13 χρόνια κάθειρξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο διευθυντήριο, ήτοι στους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο και Παπά. Η πρόεδρος διαφοροποιήθηκε σχετικά με τον Αργύρη Ματθαιόπουλο ανακοινώνοντας ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τις ποινές για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σε 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή. Ο συνεργός του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνοδηγός του, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για συνέργεια στη δολοφονία και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Γιώργος Πατέλης (πυρηνάρχης της Νίκαιας) καταδικάστηκε σε 8 έτη κάθειρξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Φύσσα και 6 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι ποινές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (πρώην βουλευτές):

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 χρόνια
Μιχάλης Αρβανίτης: 5 χρόνια
Αντώνης Γρέγος: 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 χρόνια
Ελένη Ζαρούλια: 6 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 χρόνια
Νίκος Μίχος: 5 χρόνια και 2 για οπλοκατοχή
Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 χρόνια
Στάθης Μπούκουρας: 5 χρόνια και 1 για οπλοκατοχή
Νίκος Κούζηλος: 7 χρόνια
Δημήτρης Κουκούτσης: 6 χρόνια
Αναλυτικά οι ποινές για τους συνεργούς του Ρουπακιά:

Άγγος: 7 έτη
Αναδιώτης: 6 έτη
Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
Καζαντζόγλου: 8 έτη
Καλαρίτης: 7 έτη
Κομιανός: 7 έτη
Κορκοβίλης: 7 έτη
Μιχάλαρος: 7 έτη
Πατέλης: 8 έτη
Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
Σταμπέλος: 7 έτη
Τσαλίκης: 7 έτη
Τσορβάς: 7 έτη
Χρυσαφίτης: 6 έτη
Οι ποινές για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες:

Αγριογιάννης Δημήτρης: 6 έτη
Ευγενικός Μάρκος: 6 έτη
Μαρίας Θωμάς: 6 έτη
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος: 6 έτη
Πανταζής Αναστάσιος: 8 έτη. Ο ίδιος καταδικάστηκε και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.
Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, είναι αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής ποινής που θα εκτίσουν. Μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες και θα κρίνει ποιοι από τα ηγετικά και μη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι φυλακές που θα μεταφερθούν οι καταδικασθέντες
Σε πρώτη φάση όλοι οι καταδικασθέντες, που θα φυλακιστούν, θα μεταφερθούν στις φυλακές Δομοκού και σε δεύτερη φάση θα διαμοιραστούν στα κατά τόπους ιδρύματα. Αρχικά οι καταδικασθέντες θα βρεθούν σε 14ήμερη καραντίνα – «απομόνωση» λόγω κορονοϊού, όπως συμβαίνει με όλα τα άτομα που φυλακίζονται. Στη συνέχεια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να μεταφερθούν σε φυλακές της ενδοχώρας. Σύμφωνα πληροφορίες, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη του ακροδεξιού μορφώματος θα οδηγηθούν σε φυλακές εκτός της πρωτεύουσας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υποψήφιες φυλακές για την κράτησή τους είναι οι Λάρισα, Βόλο, Μαλανδρίνο, Αγίου Στεφάνου Πάτρα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, απομακρύνεται το σενάριο να μεταφερθούν οι καταδικασμένοι σε κέντρα κράτησης που βρίσκονται στα νησιά. Το σίγουρο είναι ότι ο καταδικασμένος δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα μεταφερθεί είτε στις φυλακές της Άμφισσας, είτε στο Δομοκό.