Χρήστος Σταϊκούρας: Μεγάλες πιέσεις σε τουρισμό και έσοδα – Ποιες πληρωμές μέτρων στήριξης θα ξεκινήσουν από σήμερα

17

Σε μαζικές πληρωμές δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 και παλαιότερων κύκλων, αλλά και πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων, προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση, όπως προανήγγελλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ανέφερε πως ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019 (σ.σ. δηλαδή η επαναφορά του στο 45% περίπου του τζίρου του 2019) αλλά και πως ο Μάρτιος και πιθανόν το προσεχές δίμηνο θα είναι μία περίοδος με πιέσεις στα κρατικά ταμεία.

«Εκτιμάμε πως ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020, αλλά προφανώς δεν θα καλύψουμε όλη την απώλεια που έρχεται από το 2019, το 2020 είχαμε έσοδα 4 ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία».
Για τα ενοίκια και για τις καθυστερήσεις των πληρωμών ανέφερε πως 675 χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ήδη καλυφθεί με 88,7 εκατομμύρια ευρώ. Περιέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν στην αποπληρωμή και είπε ότι «η εικόνα που έχω είναι ότι σήμερα αναρτώνται ειδοποιητήρια για να καλυφθούν οι όποιες περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί από το Μάρτιο και μετά δίνοντας το δικαίωμα για διορθώσεις. Επιδιώκουμε σήμερα να πληρώσουμε ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μία περίπτωση, επειδή τρέχουν πολλές πλατφόρμες, οι πληρωμές να γίνουν από τη Δευτέρα, αλλά πάντως είμαστε πολύ κοντά στο να πληρωθεί ο μήνας Ιανουάριος».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σήμερα «θα πληρώσουμε ένα κομμάτι ακόμα της έκτης Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τα υπόλοιπα ποσά από την πέμπτη Επιστρεπτέα Προκαταβολή που συνδέονται με τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν».
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης