Χαρδαλιάς: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό, 98 νέες εστίες φωτιάς το τελευταίο 24ωρο

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, για τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα.Αυτές τις ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε ό,τι αφορά την ένταση των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη τη χώρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη, βρίσκονται στο μέτωπο μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες μας παλεύουν μέρα νύχτα, άυπνοι εδώ και μέρες για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα και τις νέες φωτιές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμα και τη ζωή τους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τους ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρουν σε συνεργασία με τους εθελοντές, που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες και πρωτόγονες συνθήκες», συνέχισε.«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις (σ.σ. νέες εστίες φωτιάς) και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση των 14:30, ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι εν εξελίξει πυρκαγιές ανέρχονταν σε 56.

Συνολικά 64 πυρκαγιές, όπως ενημέρωσε, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή ανοιχτές, με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, «όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά».

«Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τον Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας, στις 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ – 66χλμ/ώρα, ευνοώντας τη δημιουργία νέων εστιών. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα», συμπλήρωσε.

Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με σημαντικότερες τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, εξήγησε.«Τώρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σταματήσουν το μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυρο, πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος, ενώ ως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης συνδράμουν 124 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία».

Στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν ριπές ως και 5 μποφόρ. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ ως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη με το Beriev 200 και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο της Αεροπορίας Στρατού.

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που αύριο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας, διευκρίνισε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε πως οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης, καθώς έχει διαταχθεί η εκκένωση των περιοχών όπου διαμένουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

«Δοκιμάζονται οι αντοχές των ίδιων μας των υποδομών» σημείωσε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς που τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπές ρεύματος στην Αττική που ήταν απαραίτητες για να αντέξει το δίκτυο.