Χαμός με τις τροπολογίες στη Βουλή (Βίντεο)

Με την κυβέρνηση, διά των υπουργών Αλέξη Χαρίτση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, να υπεραμύνεται της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως απολύτως σύννομης με τον τύπο και την ουσία του Συντάγματος και τα κόμματα, πλην του Ποταμιού, να αποχωρούν καταγγέλλοντάς τη, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια τα νομοσχέδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οι υπουργικές τροπολογίες.Στα νομοσχέδια για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν (για την προστασία του περιβάλλοντος) και την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια (σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα), εντάχθηκαν μόνον οι υπουργικές τροπολογίες.

Οι βουλευτικές τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές με απόφαση της κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της κυβέρνησης και της Βουλής από την “κακοπροαίρετη κριτική” των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

Στο άκουσμα της απόφασης αυτής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τις τροπολογίες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα λέγοντας πως αφενός οι τροπολογίες τους λύνουν προβλήματα και προφανώς δεν είναι ρουσφετολογικές, αφετέρου ότι βρέθηκαν προ απροόπτου, καθώς δεν είχε συμφωνηθεί νωρίτερα κάτι τέτοιο. Ο Μάκης Μπαλαούρας μάλιστα έκανε λόγο για «μη σώφρονα απόφαση», ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα αιτήματα είναι ώριμα όταν τα φέρνουν οι υπουργοί και όχι όταν τα φέρνουν οι βουλευτές. Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θα γίνουν συλλήβδην δεκτές όλες οι τροπολογίες.