Χαλάρωση απαγορεύσεων για να λειτουργήσει μερικώς η εστίαση από τις 25 Μαΐου

Ανακοινώθηκε ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν στις 25 Μαΐου, έστω «ανάπηρα» σε ότι αφορά την δυναμικότητά τους.

Παρότι αρχικά το πλάνο της κυβέρνησης όριζε πως ο χώρος που αντιστοιχεί ανά πελάτη έπρεπε να είναι τα 4 τ.μ., τελικά επελέγη ο χώρος να είναι μόλις 2 τ.μ.. Επιπλέον, παρότι αρχικά η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών προοριζόταν στα 2 μέτρα, η τελική απόσταση θα είναι μόλις από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.

Οι αλλαγές στις οποίες αναγκάστηκε η κυβέρνηση οφείλονται στην «κραυγή αγωνίας» δεκάδων καταστηματαρχών.

Αναλυτικότερα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. και μέχρι έξι άτομα σε κάθε τραπέζι.

Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα, οπότε αυξάνεται το όριο των 6 ατόμων.

Η χρήση μάσκας από το προσωπικό είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας, ενώ για τους πελάτες απλά συνίσταται.

Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι εξής:

Η αναλογία ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.