Σάββατο, 13 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα, παροχές και το δώρο Χριστουγέννων
Πλεύρης: «Eίναι πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής»
Τα αιτήματα των αγροτών – Γιατί είπαν «όχι» στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου
Ενέργεια: Έργα ύψους 4 δισ. για την αποθήκευση και μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα
Κρατικός προϋπολογισμός 2026: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες
Με τον… αέρα του Σαλάχ η Λίβερπουλ
Ουκρανία: Μεγάλη ρωσική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχει «ρίξει» το ρεύμα σε επτά επαρχίες
Διόδια: Αυξάνονται οι τιμές από τη νέα χρονιά σε όλους τους αυτοκινητόδρομους
Tασούλας: Οι αξιώσεις για τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου είναι ενεργές, διεκδικήσιμες και έγκυρες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είναι δειλός. Να βγει να πει πως θέλει ανταλλαγή»
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτίου: Αποκαθιστούμε αδικίες και παθογένειες δεκαετιών για τα άτομα με αναπηρίες

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
10 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



«Το ύψιστο δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Εφαρμοσμένη Πολιτική στα ΑμεΑ».
«Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε τα θέματα επί της ουσίας» είπε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ, Ε.Ε., καθορίζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία κατοχυρώνονται συνταγματικά από τις κυβερνήσεις και εξειδικεύονται με νόμους.
«Εμείς πρόσφατα εξειδικεύσαμε με νόμο 4488/17 την οδηγία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων. Για να γίνει η ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας, απαιτούνται θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισοτιμία τους με τους μη ανάπηρους. Επομένως, η συζήτηση εδώ σήμερα αφορά αυτές τις θετικές διακρίσεις που έγιναν σε μία δύσκολη περίοδο, μέσα σε καθεστώς μνημονίου από το 2015 έως το 2019, με την ακλόνητη πεποίθηση ότι δεν ήταν χάρες, δεν ήταν εύνοια, δεν ήταν ελεημοσύνη. Ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης της αριστεράς στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των αναπήρων» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Αυτό δεν περιμένουμε να το καταλάβει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε το κόμμα του, που βάζει υποψήφιους να διακηρύττουν ότι δεν θέλουν μόρια, επιδόματα, χάρες, αλλά ίσες ευκαιρίες. Μα για να υπάρξουν οι ίσες ευκαιρίες, απαιτούνται οι ειδικές ρυθμίσεις υπέρ αναπήρων. Μόνο έτσι θα γίνει η ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία» υποστήριξε η κ. Φωτίου.
«Γι’ αυτόν το λόγο, εμείς νομοθετήσαμε:
– 15% των νέων θέσεων που προκηρύσσονται στο δημόσιο, να είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ.
– Να υπάρχει σε όλες τις θέσεις επιπλέον μοριοδότηση.
– Να διατηρεί το επίδομά του ο ανάπηρος που διορίζεται για κατάρτιση η απασχόληση ορισμένου χρόνου.
– Να μην χάνει το επίδομά του, όποιος, ενώ έχει προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητικής στέρησης, βρίσκει δουλειά.
– Να εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματά του.
– Το παιδί με αναπηρία πριμοδοτείται σε όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες (οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦμεΑ). Ενισχύουμε την ειδική αγωγή με χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών και ψηφίσαμε 4.500 επιπλέον θέσεις, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Ο Ευρωπαίος κ. Μητσοτάκης αγνοεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, που η κυβέρνησή μας ηγείται σε αυτήν την προσπάθεια, θέλει να μας γυρίσει πίσω. Λέει ότι θα φέρει ανάπτυξη, επενδύσεις και θα μειώσει οριζόντια τη φορολογία, όταν σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, όταν επενδύσεις δεν έφεραν ποτέ, όσο κυβερνούσαν, όταν, για να μειώσει οριζόντια τη φορολογία, πρέπει να κόψει τις θετικές παροχές, τις θετικές διακρίσεις που εφαρμόζουμε εμείς με αδιάβλητες ψηφιακές διαδικασίες» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, προσθέτοντας: «Δηλαδή, τα επιδόματα των αναπήρων που είχαν στο στόχαστρο οι δανειστές και εμείς διασώσαμε. Τι έλεγε το ΔΝΤ; Έχετε 200 επιδόματα που δίνονται από 120 πηγές με συναλλαγή και διαπλοκή. Θα τα κόψετε, για να εξοικονομήσετε 1 δισ. ευρώ, για να τα δώσετε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και σήμερα το κρύβει».
Στη συνέχεια, η κ. Φωτίου συμπλήρωσε: «Εμείς και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δώσαμε και δεν κόψαμε ούτε ένα επίδομα, γιατί αντιπροτείναμε ένα κράτος δίκαιο, ψηφιακό με έναν φορέα για όλα τα επιδόματα, τον Οργανισμό Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που από τον περασμένο μήνα δίνει όλα τα επιδόματα των αναπήρων την ίδια ημέρα κάθε μήνα, όπως δεν είχε γίνει ποτέ, όσα χρόνια κυβερνούσαν, αφήνοντας τους ανάπηρους στην αγωνία κάθε δύο μήνες και δεν το έπραξαν αυτό, παρότι τους το ζητούσε το αναπηρικό κίνημα συνέχεια, διότι μόνο έτσι «πουλούσαν» φιλευσπλαχνία, χάρες και ρουσφέτια. Αυτά εμείς τα καταργήσαμε. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Δίνουμε στον ανάπηρο την αξιοπρέπεια που του οφείλουμε. Υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας που μειώνει τους χρόνους αναμονής, τη γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία, ενώ ήδη εφαρμόζουμε το νέο Ενιαίο Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΑ) όπου επεκτείναμε τις μη αναστρέψιμες παθήσεις από 45 σε 135 και εντάξαμε για πρώτη φορά 160 σπάνιες ασθένειες».
«Προχωράμε στην αναδιοργάνωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα συνδέουμε ψηφιακά με τα Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ. Τα πολλαπλασιάζουμε και τα ενισχύουμε με τις ειδικότητες που απαιτούνται. Υλοποιούμε αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, ώστε πρώτον να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, δεύτερον να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ και, τρίτον, να μειωθεί ο χρόνος απονομής του τελικού επιδόματος» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες για την ισότιμη πρόσβαση του αναπήρου στο αστικό περιβάλλον και στο διοικητικό περιβάλλον» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας: «Ψηφίζουμε νόμο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και για τη συμμέτοχη των αναπήρων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Όμως, οι πόλεις μας εξακολουθούν να είναι εχθρικές στον ανάπηρο» παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας, πριν έναν χρόνο, απέκτησε ασανσέρ αναπήρου. «Στα άθλια πεζοδρόμια που έφτιαξε η δημοτική αρχή της κ. Μπακογιάννη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γυναίκα έγκυος η με καροτσάκι, πόσω μάλλον άτομο με αναπηρίες» σχολίασε η κ. Φωτίου.
«Στο διοικητικό πεδίο η ψηφιακότητα με κάνει πιο αισιόδοξη. Αλλάζει τη ζωή των ανάπηρων και προχωρά σε εφαρμογές εξαιρετικές, όπως το Relay για τους κωφούς και βαρήκοους, που υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ)» δήλωσε η ίδια.
Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην αποϊδρυματοποίηση. «Η αποϊδρυματοποίηση έχει δύο όψεις: Να βγουν οι ανάπηροι από τα ιδρύματα και να καταργήσουμε τα άσυλα, όπως τα Λεχαινά, όπου υλοποιούμε πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό, κάναμε δύο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες: το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Συγχρόνως, στόχος είναι να κρατήσουμε τους ανάπηρους στα σπίτια τους, με όλες τις θετικές διακρίσεις που περιέγραψα, αλλά και με πολλές άλλες που φέρνουμε στο νόμο για την αποϊδρυματοποίηση» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε, στην κοινωνία που χτίζουμε, δεν χωρούν προκαταλήψεις και διακρίσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της κοινωνικής ισότητας, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης. Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης και αποκαθιστούμε αδικίες και παθογένειες δεκαετιών, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωσή μας. Δεν θα επιτρέψουμε το πισωγύρισμα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γκρεμίσει αυτά που με σκληρή προσπάθεια χτίσαμε από κοινού» συνόψισε η κ. Φωτίου στο τέλος της ομιλίας της.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Εμμένει στις θέσεις της η ΚΑΕ Ολυμπιακός
Επόμενο άρθρο Ο Ορμπάν απέσυρε την υποστήριξή του στον Βέμπερ ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα, παροχές και το δώρο Χριστουγέννων
5 λεπτά πριν
Πλεύρης: «Eίναι πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής»
33 λεπτά πριν
Τα αιτήματα των αγροτών – Γιατί είπαν «όχι» στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου
59 λεπτά πριν
Ενέργεια: Έργα ύψους 4 δισ. για την αποθήκευση και μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα
1 ώρα πριν
Κρατικός προϋπολογισμός 2026: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες
2 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανία: Μεγάλη ρωσική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχει «ρίξει» το ρεύμα σε επτά επαρχίες

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Φλωρίδης: «Δεν υπάρχει ευρεία αντιπαράθεση δικαστών και δικηγόρων»

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Κυριακή αναμένονται στην Αθήνα οι 15 Κρητικοί συλληφθέντες

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: «Όχι» στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη αποφάσισε η συνέλευση αγροτών

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?