Φυσικό αέριο: Η Δύση απορρίπτει εκ νέου το τελεσίγραφο Πούτιν

Φυσικό αέριο: Η Δύση απορρίπτει εκ νέου το τελεσίγραφο Πούτιν
«Εκβιασμό» χαρακτήρισαν δυτικοί υπουργοί το τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο, σε μια πρώτη αντίδραση σε αυτήν την κίνηση του ΚρεμλίνουΣε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας είπαν ότι απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και ότι οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μη αποδεκτές παραβιάσεις των συμβάσεων, προσθέτοντας πως αυτή η κίνηση αποτελεί «εκβιασμό».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το διάταγμα Πούτιν για τις πληρωμές σε ρούβλια και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων μια παύση της παροχής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, είπε πως η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την απαίτηση της Ρωσίας.Οι δύο υπουργοί αναφέρονται στο διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο οι δυτικές χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο, από την 1η Απριλίου.

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δήλωσή του, οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου.

Αν οι πληρωμές δεν πραγματοποιηθούν, η Μόσχα θα παύσει τα υπάρχοντα συμβόλαια, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις προετοιμάζονταν από πριν και ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.