Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Αιτούμαστε χωρίς καθυστέρηση την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία», ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Την Κυριακή 15 Μαΐου θα καταθέσει και επίσημα αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία. Το ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

Με κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισαν ότι η Φινλανδία θα πρέπει το συντομότερο να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο NATO.Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στη βορειοατλαντική συμμαχία.«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και οι δυο τους μοιράζονται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν, είχε παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.