Υποχρεωτική η μάσκα σε καφετέριες και εστιατόρια

Στη σημασία τόσο της χρήσης self test πριν το πασχαλινό τραπέζι όσο και σε αυτή της χρήσης μάσκας στα εστιατόρια και τις καφετέριες, στάθηκε σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου στάθηκε στο πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης, τονίζοντας πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων πιο σημαντική είναι η χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.

Παρότρυνε επίσης, να πραγματοποιήσουν όλο και περισσότεροι αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν από τα εορταστικά τραπέζια. «Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», υπογράμμισε, γι’ αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Επίσης, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιδημίας. «Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%», ωστόσο σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%», δήλωσε η καθηγήτρια. Τόνισε, όμως, ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές. Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού και είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας.