Υδρογονάνθρακες Ελλάδα: Επαφές με τους επενδυτές για επιτάχυνση των ερευνών

Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.Όπως ανέφεραν πηγές της ΕΔΕΥ, η απόφαση να αναβαθμιστούν τα έργα σε εθνικής σημασίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί το νέο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι έρευνες, το οποίο θα επικοινωνηθεί στους επενδυτές. Δηλαδή θα επισημανθεί η νέα στρατηγική επιτάχυνσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο αδειοδότησης αλλά και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί, τα οποία προβλέπουν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών ως το τέλος του 2023 το αργότερο, αν όχι την άνοιξη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις έρευνες στις έξι συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσουν νέα “οικόπεδα” πέρα από τα συγκεκριμένα. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η αποχώρηση ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία.

Ανά περιοχή, οι εξελίξεις κωδικοποιούνται ως εξής:

-Ιωάννινα (παραχωρησιούχος η Energean): είναι η μόνη χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη καθώς στόχος είναι ως το τέλος του 2023 να γίνει ερευνητική γεώτρηση σε σημείο που θα καταλάβει μικρή έκταση της τάξης των 3-4 στρεμμάτων και -εφόσον υπάρξει ανακάλυψη – να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025. Είναι ενθαρρυντικό ότι σε κοντινή περιοχή, στην Αλβανία έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου.

-Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας (75 % Energean, 25 % ΕΛΠΕ): η Κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει απευθείας σε τρισδιάστατα σεισμικά προκειμένου η ερευνητική γεώτρηση να γίνει το 2024. Ο στόχος που έχει κατ’ αρχήν εντοπισθεί εκτείνεται και σε περιοχή εκτός της ελληνικής επικράτειας που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος θα πρέπει να επιμερισθούν τα έσοδα.

-Περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος (100 % ΕΛΠΕ): ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα σεισμικά 2 διαστάσεων, ακολουθεί η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου το 2023 να επιλεγούν τα σημεία όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων με στόχο πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2024.

-Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, προκειμένου τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) να προχωρήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η ΕΔΕΥ προ ημερών στον πρωθυπουργό, η πρώτη ελληνική παραγωγή υδρογονανθράκων μπορεί να είναι πραγματικότητα μέχρι το 2028 – 2029.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1 – 2 έτη μέχρι το 2024 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε 3 – 4 χρόνια μέχρι το 2026 ώστε να έχουμε εγχώρια παραγωγή σε διάστημα 6 -7 ετών από σήμερα.

Σε συνθήκες χρονικής πίεσης αυτό είναι ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο πρόγραμμα, γνωρίζουμε ότι η αδυναμία μας είναι οι αδειοδοτικές καθυστερήσεις, αναφέρουν πηγές της ΕΔΕΥ.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους περιοχές εκτός από τα δύο οικόπεδα της Κρήτης όπου θα ξεκαθαρίσει άμεσα το σκηνικό μετά τις συναντήσεις με την Total και την ExxonMobil, υπάρχουν ακόμη 4 περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι έρευνες μπορούν να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Πρόκειται για τα μπλοκ Ιόνιο και οικόπεδο 10, το οικόπεδο 2 στα δυτικά της Κέρκυρας, και το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που είναι το πιο ώριμο και εκεί αναμένεται η πρώτη γεώτρηση μέχρι το 2023.

Η συντηρητική εκτίμηση της ΕΔΕΥ για τις περιοχές αυτές είναι ότι μπορεί να προκύψει ένας κύκλος εργασιών ύψους 250 δις. ευρώ μέχρι το 2030, εάν έχουμε ποσοστό επιτυχίας 20% στις έρευνες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στα έξι μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι η εκτίμηση για κύκλο εργασιών ύψους 250 δισεκ. Ευρώ από τους υδρογονάνθρακες βασίζεται σε υπόθεση εργασίας για τιμή πετρελαίου στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.