Τσεσμέ: Διάβημα της Αθήνας για το τουρκικό υδρογραφικό

31

Περίπου στις 11 το πρωί της Πέμπτης το υδρογραφικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» απέπλευσε από τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και κατά πληροφορίες κινείται στα Στενά του Βοσπόρου. Το ερώτημα τώρα είναι αν το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ θα πλεύσει προς την περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου όπου έχει δηλώσει παρανόμως ότι θα πραγματοποιήσει εργασίες από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου. Το ερώτημα αυτό απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την ελληνική κυβέρνηση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να συλλέγουν και να αποκωδικοποιούν όλες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα των τουρκικών προκλήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι η Navtex 0122/21 που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει αγγελία προς ναυτιλλομένους για διενέργεια υδρογραφικών στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στις ελληνικές υπηρεσίες.

Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην επίδοση διαβήματος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Η ελληνική διπλωματία καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex με την οποία το καθεστώς Ερντογάν προειδοποιεί ότι το πλοίο Τσεσμέ θα προχωρήσει σε ερευνητικές εργασίες για διάστημα 13 ημερών, από σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 2ας Μαρτίου. Η πληροφορία για την πραγματοποίηση διαβήματος στην τουρκική κυβέρνηση, που κοινοποιήθηκε από το protothema.gr το πρωί της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης