Κυριακή, 23 Νοε 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νίκος Παπαθανάσης: Η Ελλάδα υπέρ μιας Πολιτικής Συνοχής που διασφαλίζει την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από επαρκή χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακαλώτος: Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
6 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια έξοδος στις αγορές δεν ήταν εφικτή πριν από 9 χρόνια.
Σε ομιλία του στην πανεπιστημιακή Σχολή «Sciences Po – Paris School of International Affairs» στο Παρίσι, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη», ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: Η επιστροφή στην ανάπτυξη, οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η μείωση της ανεργίας, παρότι αυτή παραμένει πολύ υψηλή, όπως είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι γενικά η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε, καθώς υπάρχουν τρία ζητήματα που την τροφοδοτούν: η ανισότητα, το αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας και η αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας- οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του να είσαι μέλος ενός συνόλου. Αυτά, όπως είπε, είναι επίσης τα τρία θέματα που χωρίζουν την Αριστερά και τη Δεξιά και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο Eurogroup υπήρξε συζήτηση γιατί δεν αυξάνονται οι μισθοί σύμφωνα με την παραγωγικότητα και αυτό, όπως είπε, είναι καλό ότι συζητείται, αλλά δεν αναζητούνται τα αίτια.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η σημερινή είναι η πρώτη γενιά που θα έχει χειρότερους μισθούς και συντάξεις από τους γονείς της. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι «Κόκκινο-Κόκκινο -Πράσινες» συμμαχίες, είπε, είναι να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, να φέρουν πιο κοντά στην πολιτική στους πολίτες και να αποκαταστήσουν στα μάτια των πολιτών την έννοια της κοινότητας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Γερμανία πήρε μια πολύ καλή συμφωνία το 1953, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χρέους διεγράφη, ενώ θα πλήρωνε το χρέος της μόνον εφόσον είχε ανάπτυξη.
Ξεκινήσαμε, δήλωσε, με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά δεν τα καταφέραμε.Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό, πρόσθεσε, και αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, έναν συμβιβασμό, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος.Πήραμε τη συμφωνία αυτή το καλοκαίρι, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας καλή αυτήν τη συμφωνία, διότι για 15 χρόνια η Ελλάδα έχει καλύτερο πρόγραμμα αποπληρωμής από την Πορτογαλία, ίσως και την Ιταλία. «Σε κάθε περίπτωση πήραμε κάτι που μας επιτρέπει, εάν τα επόμενα 15 χρόνια είμαστε σοβαροί και έχουμε ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», δήλωσε.
Μακροπρόθεσμα, επεσήμανε, θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους στην Ευρώπη, γιατί η ευρωζώνη δεν μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με πολύ διαφορετικά επίπεδα χρέους- μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχει υψηλά επιτόκια, σε αντίθεση με την Ολλανδία και τη Γερμανία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, θα επιδεινώσει τα περιφερειακά προβλήματα και γι’ αυτό θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους, που χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, κατέληξε.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν τότε υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε, τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. «Πάντα οι πλούσιοι έχουν καλύτερους δικηγόρους, λογιστές, βρίσκουν τρόπους να μην πληρώσουν φόρους. Υπερβάλαμε στο πόσο εύκολο θα ήταν να εντοπίσουμε το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή», ανέφερε.
Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα, είπε, ήταν πολύ καλύτερη. «Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει ηττημένος, αυτό θα είχε επηρεάσει όλη την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος επισήμανε ότι «τον όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, πρέπει να τον μοιράσουμε μεταξύ μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη, όπως μείωση φόρων, εισφορών και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τσακαλώτος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Παραδόθηκε ο Προμηθέας στη Τενερίφη
Επόμενο άρθρο Βουλή: Ψηφίζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που παραπέμπονται για αλλαγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Παπαθανάσης: Η Ελλάδα υπέρ μιας Πολιτικής Συνοχής που διασφαλίζει την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από επαρκή χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων
11 ώρες πριν
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
14 ώρες πριν
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
21 ώρες πριν
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
23 ώρες πριν
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
23 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπογράφτηκε η σύμβαση για τρία νέα σχολικά συγκροτήματα – Τέλος εποχής για λυόμενα του 1978

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στήνεται το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?