Το Oruc Reis άλλαξε πορεία και επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Με μαγνητοσκοπημένο έκτακτο διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:30 απευθύνθηκε στους Έλληνες για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και ειδικότερα για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτο 24ώρο, παραβιάζοντας χονδροειδώς την ελληνική κυριαρχία.

Το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτό του το μήνυμα εξήγησε στον ελληνικό λαό γιατί δέχτηκε να παραβιαστεί η ελληνική κυριαρχία χωρίς ένοπλη απάντηση. Πολύ απλά προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος “για να μην πάμε σε πόλεμο” δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Χάγης.

To Oruc Reis συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων» και ενώ βρίσκονταν στην κυπριακή ΑΟΖ, έστριψε βορεια προς το λιμάνι της Αττάλειας στις 3 τα ξημερώματα και δύο ώρες μετά, λίγο πριν τις 5, πραγματοποίησε αναστροφή, αλλάζοντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά, «χαράζοντας» έτσι πορεία επιστροφής προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν περίμενε ότι η κρίση του Oruc Reis έχει τελειώσει.

Χθες είχε τεθεί εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 19:20 το απόγευμα πραγματοποιώντας μια διαδρομή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βάση της παράνομης NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου