Σάββατο, 20 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Συμφωνία ορόσημο Ελλάδας – ΗΠΑ για την παραγωγή ρυμουλκών παρουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Αγρότες: Άνοιξαν τα διόδια, έκρυψαν τις κάμερες και μοίρασαν μήλα και χαλβά
Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους – Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιο από της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου
Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή για να μη απαντά στα ερωτήματα
Εορτολόγιο: Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
Θ. Πλεύρης: Εξετάζεται να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος
Φοινικούντα: Σήμερα η απολογία του φερόμενου ηθικού αυτουργού – Γιος μεγάλου επιχειρηματία
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να ανασκευάσει το αδιανόητο ψέμα της», ζητά ο Μυλωνάκης από την Τζάκρη
Θεσσαλονίκη: Σήμερα η πιλοτική λειτουργία του 24ωρου μετρό και 4 λεωφορείων
Δήμας: 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα το κόστος από το άνοιγμα των διοδίων από τους αγρότες -Οι εταιρίες θα αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τραπεζικό σύστημα έχει και πρόβλημα χρηματοδότησης, δανεισμού και τα κόκκινα δάνεια

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρέπει μια σοβαρή πολιτεία να αντιμετωπίσει την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος γιατί είμαστε μία τραπεζοκεντρική χώρα, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα και στις δύο πλευρές του. Και στη χρηματοδότησή του γιατί έχουν φύγει καταθέσεις τα τελευταία χρόνια ύψους 25 δις την τελευταία 4τραετία, και γιατί δεν μπορούν να βγουν στις αγορές να δανειστούν, ενώ και στο ενεργητικό τους έχουν πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, όπως και στα αποτέλεσμά τους.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η οργανική κερδοφορία φαίνεται να συρρικνώνεται, τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν ακόμη δεν έχουν γίνει, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι υψηλές, το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, άρα οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις. Επιπλέον πρέπει να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εκτίμησή μου είναι ότι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν είναι 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δομικό μετασχηματισμό που γίνεται παγκοσμίως.
Επί  των ημερών της ΝΔ δεν ήταν ειδυλλιακή η εικόνα, δήλωσε ο κ. ΣταΪκούρας, αλλά προσπαθήσαμε και σταθεροποιήσαμε την κατάσταση. Έκτοτε έφυγαν πολλές καταθέσεις, οι τράπεζες δεν μπορούν να βγουν και να δανειστούν και τα κόκκινα δάνεια έχουν παραμείνει ως πρόβλημα όπως ήταν και το 2014, στο ίδιο ύψος, αν και ο κ. Δραγασάκης έλεγε ότι έως το τέλος του ’15 θα έχουν λύσει το πρόβλημα.
Σήμερα πια συζητάμε για τα κόκκινα δάνεια δυστυχώς δύο διαφορετικά σχήματα ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένα είναι αυτό που προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φαίνεται να υποστηρίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση και περιλαμβάνει εγγυήσεις και ένα άλλο σχήμα πιο ριζικής αντιμετώπισης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ΝΔ απέναντι σε αυτές τις λύσεις τοποθετείται με όρους κόστους- οφέλους, να τα σταθμίσουμε με κριτήριο τα προτάγματα αυτών που εμπλέκονται με το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί είναι οι καταθέτες, οι  δανειολήπτες, οι μέτοχοι και οι φορολογούμενοι.
Εάν οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της 4ης ανακεφαλαιοποίησης αν και προσωπικά εκτιμώ ότι τελικά θα αποφευχθεί. Με κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να επιστρέψει ένα μέρος των καταθέσεων, να υπάρξει χαμηλότερη χρηματοδότηση της χώρας άρα και του τραπεζικού συστήματος και επιπλέον έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι οφειλές στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, βγάζοντας έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Σχετικά με την πρώτη κατοικία και τις οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί στο νόμο Κατσέλη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, έχουν μόνον την κύρια κατοικία, αυτών που έχουν την κύρια κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία, και την κατηγορία αυτών που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Συμφωνούμε βεβαίως ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, πρέπει όμως τα κριτήρια που διέπουν αυτή τη ρύθμιση να προστατεύουν τους έχοντες ανάγκη και μοναδική πρώτη κατοικία, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να βγάζει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να δώσουμε σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα θεσπίσουμε το γραφείο πίστης που θα δίνει την ευχέρεια να βοηθήσει τον πολίτη να του κάνει καλύτερες ρυθμίσεις, να δώσει χαμηλότερα δάνεια κλπ».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών συζήτησαν Ε. Αχτσιόγλου – ΕΣΕΕ
Επόμενο άρθρο Πυρετός διαβουλεύσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συμφωνία ορόσημο Ελλάδας – ΗΠΑ για την παραγωγή ρυμουλκών παρουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
48 λεπτά πριν
Αγρότες: Άνοιξαν τα διόδια, έκρυψαν τις κάμερες και μοίρασαν μήλα και χαλβά
50 λεπτά πριν
Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους – Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιο από της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου
56 λεπτά πριν
Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή για να μη απαντά στα ερωτήματα
2 ώρες πριν
Εορτολόγιο: Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
2 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στις πληρωμές φορολογουμένων και συνταξιούχων σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2026

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίζει τη βασική ενίσχυση για αγρότες που έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Στους 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 ο Πιερρακάκης

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?