Το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια και η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σόφια

Η βουλγαρική αδιαλλαξία έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γι’ αυτό και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει σημασία καθώς ο πρόεδρος της Βουλγαρίας επιμένει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις προτού αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες της χώρας του.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τον πρόσφατο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Σόφια όπου το θέμα της άρσης του βουλγαρικού βέτο δεν συγκαταλέγεται στις «κόκκινες γραμμές» της συμμαχίας των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον δήλωσε πρόσφατα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάαεφ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε κινήσεις καλής θέλησης όταν δήλωσε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βουλγαρικές» μπροστά από τη φράση «φασιστικές δυνάμεις κατοχής» στα σχολικά βιβλία. Ο Κιριλ Πετκόφ φάνηκε διαλλακτικός για να συζητήσει τους όρους άρσης του βέτο ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της κοινής γνώμης που σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν δεχθούν τους όρους της Σόφιας.