Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την άτυπη συνεδρίασή τους την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο, έδωσαν ραντεβού τον Σεπτέμβριο για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάζει έναν κατάλογο με «επιλογές μελλοντικών κυρώσεων». Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε την Αθήνα και εξόργισε την Άγκυρα. Ουσιαστικά, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έθεσε επί τάπητος όχι μόνο το πλαίσιο του διαλόγου αλλά και τον ορίζοντα της κατάληξής του που είναι το δικαστήριο της Χάγης.Σε αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά η παρουσίαση του καταλόγου των κυρώσεων που παραπέμπεται για συζήτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου αποτελεί ακόμα μια κίνηση να κερδηθεί χρόνος, κι ενώ η Τουρκία συνεχίσει ακάθεκτη τις προκλητικές της ενέργειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα μπορούν ίσως να ερμηνευτούν οι δηλώσεις του Βερολίνου που είναι περισσότερο ένθερμες έναντι της Ελλάδας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που ήταν περισσότερο ουδέτερες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις». «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις. Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε.
Με ένα βίντεο που έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία στη «μονταζιέρα» της Άγκυρας – και το οποίο περιλαμβάνει επιμελώς απομονωμένα πλάνα – το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να επιδοθεί για μια ακόμη φορά σε έναν πόλεμο προπαγάνδας, με σκοπό να αποκρύψει το κάζο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, από την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, έξι ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την 115η Πτέρυγα Μάχης της Κρήτη προκειμένου να συναντήσουν τα επτά τουρκικά που είχαν στόχο να παρενοχλήσουν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με αποτέλεσμα μετά από δέκα λεπτά αερομαχιών να τραπούν σε φυγή και να επιστρέψουν στη βάση τους.Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, η Άγκυρα επανέρχεται με ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών στον λογαριασμό που διατηρεί το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Σε αυτό υποστηρίζουν ότι χθες, έξι ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη, κατευθύνθηκαν προς τη νότια Κύπρο, πλησιάζοντας την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέσω της παράτυπης Navtex. Εκεί, σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση, εμποδίστηκαν από F-16 της τουρκικής αεροπορίας.