Μετά το νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράγματι σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως θα προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, βοηθώντας την Ελλάδα. Δεν περνά, ωστόσο, απαρατήρητο το γεγονός ότι η ανακοίνωση εστιάζει περισσότερο στις εξελίξεις στη Συρία και την εμπλοκή της Τουρκίας, καλώντας απλώς όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, την ώρα που ακόμη και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θεωρείται σκληρός ως προς τη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, δήλωσε ανοιχτά πως πρέπει να στηριχθεί και η Ελλάδα και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα σύνορά τους με την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να καταδικαστεί η Τουρκία για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, ενώ ξεκάθαρα πλέον παραβιάζεται και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Επιπλέον, η Αθήνα διαθέτει, ως φαίνεται, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση υποκινεί τα γεγονότα στον Έβρο – με τη μεταφορά π.χ. προσφύγων και μεταναστών στην παραμεθόριο με λεωφορεία του Στρατού ή τη διανομή δακρυγόνων που πετούν σε ελληνικό έδαφος – αλλά και τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη τα δύο τελευταία 24ωρα στην περιοχή. Επίσης, παραμένει προσηλωμένη στη γραμμή της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων τόσο στη στεριά – δηλαδή στον Έβρο – όσο και στη θάλασσα, στα νησιά του Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Άγκυρα απαντά με τρόπο που παραπέμπει σε προβοκάτσια και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικό: «Κοίτα ποιος δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου! Εκτοξεύουν ξεδιάντροπα δακρυγόνα σε χιλιάδες αθώους που συσσωρεύονται στις πύλες τους. Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, αλλά η Ελλάδα έχει το καθήκον να τους αντιμετωπίσει σαν ανθρώπινα όντα», έγραψε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε αναφορά του Νίκου Δένδια περί της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.