Τεράστια «βουτιά» για φυσικό αέριο και ρεύμα, ρεκόρ 3μηνου στις τιμές του πετρελαίου

Πριν από μερικούς μήνες όλοι προεξοφλούσαν ότι έρχεται ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας που θα είναι εφιάλτης για πολλούς πολίτες και ειδικά αυτούς που ανήκουν στους ευάλωτους οικονομικά, με τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο να είναι στα ύψη.

Αυτό τελικά δεν συνέβη, τουλάχιστον όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι, αφού οι τιμές έχουν πραγματικά καταρρεύσει σε σχέση με τα υψηλά που είχαν καταγράψει και το μόνο που παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, είναι το πετρέλαιο.Το φυσικό αέριο χθες βρέθηκε ακόμη και στα 51 ευρώ η MWh και σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου που ήταν στα 349 ευρώ η MWh, πτώση της τάξεως του 85%. Επίσης σημαντική πτώση παρουσιάζει η χονδρική τιμή του ρεύματος που πλέον βρίσκεται στα χαμηλά των τελευταίων 18 μηνών.

Μοναδική παραφωνία ήταν η πορεία της τιμής του πετρελαίου που κατέγραψε νέα υψηλά 3μηνου κλείνοντας στα 86,70 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,65%.Η τιμή του ρεύματος καταγράφει πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (από 204,4 ευρώ σε 132,48 ευρώ χθες και 86,77 ευρώ για σήμερα) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος θα είναι σχεδόν μηδενική. Η τιμή στην ελληνική αγορά σήμερα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να μεταφερθούν και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τον Φεβρουάριο που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αντίστοιχα μειωμένο το κόστος των επιδοτήσεων που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διατηρείται σταθερή η τιμή καταναλωτή.