Σύνοδος Κορυφής: «Βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» 

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Με το βλέμμα στη Μαδρίτη
Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο τέλος Ιουνίου (29-30) οπότε συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και μένει να διαφανεί ποια στάση θα κρατήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν δεδομένου ότι ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μέλη της Συμμαχίας για την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται δηλαδή να διαφανεί, εάν μετά και τις αποφάσεις στη Βελγική πρωτεύουσα θα ρίξει τους τόνους ή θα βάλει νέα θέματα στο τραπέζι.

«Στο χέρι της Τουρκίας»
Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι.