Σχέδια για Fuel Pass 2, Power Pass 2, νέα επιταγή ακρίβειας και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια, εν όψει του δύσκολου όπως προμηνύεται φθινοπώρου γνωρίζοντας ότι μπαίνει στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Τα σενάρια άλλωστε για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα δεν είναι, καθώς παραπέμπουν σε κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και σε άνοδο των τιμών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού για να προετοιμάσει ένα δίχτυ προστασίας , ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για το Fuel Pass 2, Power Pass 2, την επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης.
Τα εν λόγω μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουν ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους.

Στη βάση αυτή, στο ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στο 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022. Από το ποσό αυτό θα προκύψει η έκτακτη εισφορά 90%, ήτοι, η φορολογητέα βάση για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα είναι τελικά περί τα 405 εκατ. ευρώ. Η φορολόγηση των εταιρειών θα γίνει εφάπαξ και σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή της ειδικής εισφοράς προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.