Τετάρτη, 6 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Βιολογικά προϊόντα: Κυρώσεις σε έναν ακόμη φορέα πιστοποίησης για παράβαση των κανονισμών
Ανδρουλάκης: «Η χώρα αντιμετωπίζεται σαν λάφυρο και οι πολίτες σαν ενοχλητικοί θεατές»
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες ωφελούμενων για το voucher 750 ευρώ
Ελλάδα-Ουγγαρία: Μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης
ΑΑΔΕ: Σύσταση ειδικής ομάδας για την πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Πλεύρης: Φυλάκιση 5 ετών και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για 10 έτη στους μη αιτούντες άσυλο
ΔΥΠΑ: Ανοίγουν οι αιτήσεις για επιπλέον 2.500 θέσεις εργασίας ανέργων άνω των 55 ετών
Έρχεται η Athens Flying Week 2025 – Η καρδιά της αεροπορίας χτυπά ξανά στην Τανάγρα!
Σδούκου: Να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ για τις επίσημες θέσεις του σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Επίδομα αδείας: Υποχρεωτική η καταβολή του πριν την άδεια – Φουσκωμένα τα πρόστιμα
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγή για πολίτικο πασχαλινό τσουρέκι

3 έτη ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

ΥΛΙΚΑ για 5 μεγάλα τσουρέκια

1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (υπάρχουν αρκετά στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησα Μάννα το χρυσό)

100 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο και χλιαρό)

350 γρ. ζάχαρη

400 ml χλιαρό γάλα πλήρες

4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (ένα φακελάκι είναι αυτή η ποσότητα)

1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα.Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τα τσουρέκια, ζυγίστε ο,τι χρειάζεται, κοσκινίστε το αλεύρι, λιώστε το βούτυρο, ζεστάνετε το γάλα και τρίψτε τα μυρωδικά.

Είναι αρκετά τα υλικά, οπότε αν τα έχετε όλα έτοιμα μπροστά σας θα είναι ευκολότερη η διαδικασία και πιο γρήγορη. Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή λεκάνη για να ζυμώσετε τα τσουρέκια και να τα αφήσετε να φουσκώσουν και ένα λίγο μικρότερο μπολ για να φτιάξετε το προζύμι.

Αρχικά παίρνετε το μικρότερο μπολ, ρίχνετε μέσα δύο – τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία – δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, το 1/3 της ποσότητάς του, και τη μαγιά αφού τη θρυμματίσετε με τα χέρια σας.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά ώσπου αυτό να αρχίσει να φουσκώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ για τα αναμείξετε τα υλικά ή να το κάνετε με τα χέρια, αν έχετε δυνατά μπράτσα ή αν θέλετε με την ευκαιρία να αποκτήσετε. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Το αλεύρι δεν το ρίχνετε όλο εξαρχής, κρατάτε ένα περίπου φλιτζάνι για το τέλος.

Μετά προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, κρατάτε μια πολύ μικρή ποσότητα -2 κουταλιές περίπου της σούπας- για τα αλείψετε τα τσουρέκια στο τέλος. Ρίχνετε τα μπαχαρικά -καρδάμωμο, μαστίχα, μαχλέπι- μέσα στη ζάχαρη και τα αδειάζετε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά λίγο με τη σπάτουλα, αυτό βοηθάει στο να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα του αλευριού. Τέλος, ρίχνετε και το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το μισό λιωμένο βούτυρο.

Το υπόλοιπο μισό θα το κρατήσετε για να ζυμώσετε στο τέλος το ζυμάρι. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή τοποθετείτε τον γάντζο της ζύμης στο μίξερ και ξεκινάτε. Όταν θα δείτε ότι έχετε μια ζύμη ελαστική και βαριά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τώρα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσετε το άλλο μισό λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και διπλώνετε τη ζύμη, αυτό το κάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί η ζύμη είναι βαριά και λιπαρή, θέλει λοιπόν υπομονή. Όταν διπλαστεί σε όγκο, ζυμώνετε ξανά τη ζύμη ελαφρά, δηλαδή “ξεφουσκώνετε” με τα χέρια σας τη ζύμη, την διπλώνετε ξανά -όπως φαίνεται στο βίντεο- και την αφήνετε να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Γενικά να ξέρετε ότι η ζύμη των τσουρεκιών θέλει το χρόνο της, να είστε υπομονετικοί μαζί της και δεν θα χάσετε.

Όταν δείτε ότι η ζύμη σας έχει φουσκώσει, και συνήθως φουσκώνει πολύ, την “ξεφουσκώνετε” πάλι με τα χέρια σας και ξεκινάτε να φτιάξετε τα τσουρέκια. Μοιράζετε τη ζύμη σε μέρη, αυτή η ποσότητα θα σας φτάσει να κάνετε 4 ή 5 τσουρέκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε ή πώς θα τα πλέξετε. Μπορείτε να κάνετε την κλασική πλεξίδα ή διάφορες άλλες πλέξεις, υπάρχουν πολλές, όρεξη να έχετε. Φροντίστε μόνο να κορδόνια που θα χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια ποσότητα ζύμης, να είναι δηλαδή όμοια.

Αφού κάνετε τα τσουρέκια, τα αφήνετε πάνω σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο. Απλώνετε πάνω τους με πινέλο πολύ μικρή ποσότητα αυγού χτυπημένου -αυτό που έχετε κρατήσει ήδη- τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Τα αφήνετε να φουσκώσουν -ξανά!- για 1 περίπου ώρα και τα ψήνετε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Να θυμάστε ότι η ωρίμανση του ζυμαριού εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία του χώρου που είμαστε, οπότε οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί και για αυτό να ελέγχετε το ζυμάρι και βέβαια να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, τα καλύπτετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αγία Σοφία: Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας
Επόμενο άρθρο Ήθη και έθιμα Μεγάλης Πέμπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βιολογικά προϊόντα: Κυρώσεις σε έναν ακόμη φορέα πιστοποίησης για παράβαση των κανονισμών
45 λεπτά ago
Ανδρουλάκης: «Η χώρα αντιμετωπίζεται σαν λάφυρο και οι πολίτες σαν ενοχλητικοί θεατές»
2 ώρες ago
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες ωφελούμενων για το voucher 750 ευρώ
2 ώρες ago
Ελλάδα-Ουγγαρία: Μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης
3 ώρες ago
ΑΑΔΕ: Σύσταση ειδικής ομάδας για την πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η Athens Flying Week 2025 – Η καρδιά της αεροπορίας χτυπά ξανά στην Τανάγρα!

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλκιδική: «Τα σπίτια μας γίνονται ακατοίκητα»

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλο πρόβλημα με την εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό – Στη Θεσσαλονίκη αύριο Κυρανάκης

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το κουφάρι της «Αλυσίδας» 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?