Στους δρόμους για τα Τέμπη

Απεγιακό «τσουνάμι» για τα Τέμπη – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη – Ποια δρομολόγια θα εκτελεί ο ΟΑΣΘ

Απεργιακό τσουνάμι σαρώνει σήμερα τη χώρα με κύριο αίτημα την απόδοση ευθυνών για έγκλημα στα Τέμπη. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας απεργούν ενώ συγκεντρώσεις και πορείες έχουν οργανωθεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητές και μαθητές.

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα. «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι μαθητές αναζητούν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή από 57 συνανθρώπους μας. Τη θλίψη διαδέχτηκε η οργή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας απαντήσεις, διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Το Εργατικό Κίνημα της πόλης θα είναι και αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στις 11:30 μπροστά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «Ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

-να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ επίσης έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 11:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.Σε καταλήψεις των σχολών τους και νέες μαζικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χτες Τετάρτη οι φοιτητές σε ΑΠΘ και πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.Σε απεργία κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς οι συνδικαλιστικοί τους φορείς. Οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν ενημερώσει από χτες τους γονείς σε ποιές τάξεις και ποια μαθήματα θα πραγματοποιηθούν.

ΟΑΣΘ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν ανακοινώσει ότι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Σλημερα Πέμπτη, θα εκτελούνται δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας μόνο από 50 λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που εκτελούν έργο του ΟΑΣΘ, τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ.Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ.