Στοπ στα εμβόλια J&J και AstraZeneca σε νέες γυναίκες

29

Όπως και στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν κατά πόσο έξι περιστατικά θρομβώσεων (που αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, μια εκ των οποίων πέθανε και μια άλλη νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση) που έχουν αναφερθεί στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετίζονται άμεσα με τις 6,85 εκατ. χορηγηθείσες δόσεις του εμβολίου της J&J. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα τέσσερα πρώτα περιστατικά η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει τον ΕΜΑ κατά τη φάση αξιολόγησης των στοιχείων που αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca.

O FDA έχει εστιάσει ήδη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων περιστατικών θρομβώσεων, όπως η ηλικία και το φύλο, ώστε στο πόρισμα που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εμπεριέχει και ξεκάθαρες συστάσεις για τις ομάδες-στόχους του εμβολίου. Παράλληλα, ο ΕΜΑ επανεξετάζει όλα τα ήδη γνωστά περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις χώρες μέλη της ΕΕ και σχετίστηκαν χρονικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με έμφαση στην ηλικία και το φύλο τόσο των θανόντων όσο και των ασθενών, προκειμένου να αποφανθεί για το αν πρέπει να εξαιρεθούν πολίτες από τα δύο επίμαχα εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται στις ηλικιακές ομάδες 18-29 χρόνων και 18-24 χρόνων, αντίστοιχα.

Τόσο το εμβόλιο της J&J όσο και της AstraZeneca βασίζονται σε έναν αδενοϊό (ανενεργό ιό) που χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για να μεταφερθεί μια ανοσοενισχυτική πρωτεΐνη στον οργανισμό του εμβολιαζόμενου και να οικοδομηθεί η προστασία έναντι του κορωνοϊού. Σε εμβολιαζόμενους με τα δύο αυτά εμβόλια έχει παρατηρηθεί η λεγόμενη “προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (VIPIT)”.

Πρόκειται για μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία.

Η πιθανότητα εκδήλωσης της σπάνιας αυτής παρενέργειας είναι 4 περιστατικά ανά 1 εκατ. χορηγούμενες δόσεις εμβολίου, ενώ η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να προκαλέσει 165.000 θρομβοεμβολικά επεισόδια ανά 1 εκατ. ασθενείς. Αντιστοίχως το κάπνισμα ενοχοποιείται για 1.763 θρομβωτικά επεισόδια ανά 1 εκατ. καπνιστές και τα αντισυλληπτικά δισκία για 500-1.200 επεισόδια ανά 1 εκατ. γυναίκες.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για τα θρομβωτικά επεισόδια έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19, φαίνεται ότι πρόκειται κυρίως για γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55χρόνων, με τον χρόνο εμφάνισης του συνδρόμου VIPIT να κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτισή του με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία.

Αναφορικά με το εμβόλιο της J&J, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι διερευνώνται προδιαθεσικοί παράγοντες για τα εξαιρετικά σπάνια επεισόδια θρομβωτικών επεισοδίων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση αυτή ως ένα “επιστημονικό αίνιγμα” για την επίλυση του οποίου εργάζονται πολλοί ειδικοί.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

1 ΣΧΟΛΙΟ