Στην Αθήνα και την Λευκωσία σήμερα ο Μάας, δεν πάει στην Αγκυρα

Για τις ισορροπίες εντός του Συμβουλίου και την ενεργοποίηση των κυρώσεων είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας και σε δεύτερο πλάνο της Ιταλίας και της Ισπανίας, με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Γι’ αυτό το λόγο αποκτά μεγάλη βαρύτητα η σημερινή επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα μετά τον αιφνιδιασμό Ερντογάν και την έξοδο του Oruc Reis που προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συζήτηση θα κυριαρχήσει η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.Με ανοικτούς τους πομπούς είναι πλέον το Oruc Reis σύμφωνα με το στίγμα που εκπέμπει στο marinetraffic, μετά από τουλάχιστον οκτώ ώρες πλεύσης από το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που εισήλθε σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας, έχει τοποθετηθεί περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες (Ant1), βρίσκεται 30 μίλια νοτίως του Καστελόριζου ενώ η ταχύτητα του τουρκικού ερευνητικού είναι 4 κόμβοι και θεωρείται κατάλληλη για πόντιση καλωδίων.Το τραγικό είναι ότι το Βερολίνο που ασκεί και την ευρωπαική προεδρία αυτό το εξάμηνο στρώνει συνεχώς «κόκκινο χαλί» στον Ερντογάν και αυτός το εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο. «Η ΕΕ προτιμά να δελεάσει από το να τιμωρήσει την Τουρκία», σχολιάζει η Handelsblatt σε άρθρο με με τίτλο «Δουλοπρεπής πολιτική έναντι της Τουρκίας». Με πρωτοβουλία της Γερμανίας και συμμόρφωση όλων των άλλων εταίρων (με ελάχιστες εξαιρέσεις), η Ευρωπαική Ενωση στην πράξη αποκρύπτει τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας. Αντίθετα, αυξάνει τις πιέσεις στην Αθήνα και έτσι είναι φυσικό να υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα

Όπως λέει ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής του Γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ «με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη, αλλά το μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι μια δημοκρατική Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη. Η Γερμανία χρησιμοποίησε κατά κόρον χειρονομίες συμπάθειας και φιλίας».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung δείχνει τον άλλο δρόμο: «Η ΕΕ -γράφει η ελβετική εφημερίδα -διαθέτει μέσα πίεσης, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει πιο αποφασιστικά. Στάση αυτοσυγκράτησης δεν αναγνωρίζεται από τον Ερντογάν. Το αντίθετο, την εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ενότητα. Ειδάλλως θα συνεχίσει ο Τούρκος πρόεδρος να υπαγορεύει την ατζέντα στη Μεσόγειο, στον Καύκασο και στην Λιβύη»!