Σταϊκούρας: Νέα μείωση, στο 10%, των κόκκινων δανείων

Νέα, περαιτέρω μείωση σημειώθηκε στα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς πλέον συρρικνώθηκαν σε 14,8 δισ. ευρώ και στο 10% , ως ποσοστό των συνολικών δανείων, όταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν στο 12% και, τρία χρόνια πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα παρέδωσε στο 43,6% και στο αστρονομικό ποσό των 75,3 δισ.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας και το πλέον πρόσφατο στοιχείο για την μείωση των κόκκινων δανείων, στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΥΠΟΙΚ με θέμα τoν λειτουργικό εκσυγχρονισμό των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου – Capital Marketς.

Μάλιστα ο Υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα, στην Ευρώπη, τέτοιας κάθετης μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ προσέθεσε οτι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο και το Σχέδιο για την Στρατηγική Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, καθώς η χώρα πλέον, έχει ουσιαστικά διαμορφώσει Εθνική Στρατηγική για την Ενδυνάμωση των Κεφαλαιαγορών, οπότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει στο επόμενο στάδιο του Σχεδίου που θα καταστήσει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους πυλώνες του υπό διαμόρφωση στρατηγικού προγράμματος, μίλησε για την καταλυτική συμβολή της Kομισιόν και της EBRD όπως επίσης της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και των εταιρειών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να σταθεί επίσης στη σημασία της δρομολογημένης ψηφιακής αναβάθμισης καθώς και στις δράσεις βελτίωσης του χρηματο-οικονομικού αλφαβητισμού σε επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες.

Όπως τονίσθηκε από τον Υπουργό, ήδη έχουν νομοθετηθεί κρίσιμες παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς αλλά και των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που νομοθετήθηκε για τις εισηγμένες στο ΧΑΑ