Σκόπια: Μάχη ψήφο-ψήφο στις σημερινές εκλογές για Ζάεφ-Μιτσόσκι – Ο ρόλος των Αλβανών

Μεσούσης της πανδημίας, άνοιξαν οι κάλπες στα Σκόπια. Σήμερα προσέρχεται στις κάλπες ο κορμός των ψηφοφόρων, ενώ τη Δευτέρα ψήφισαν οι νοσούντες από κορωνοϊό και τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση. Την Τρίτη ψήφισαν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι φυλακισμένοι και οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση συμμετέχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Βουλής.

Παρά την πόλωση που επικρατεί διαχρονικά στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος χώρας, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η προεκλογική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πλέον περίεργη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι δύο μεγάλες σλαβομακεδονικές παρατάξεις, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία πιθανολογείται να είναι μειωμένη εξαιτίας του φόβου της πανδημίας, ενδέχεται να γύρει την ζυγαριά κατά ανορθόδοξο τρόπο.
Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει προοπτική αυτοδυναμίας. Την εξίσωση λύνει κατά κανόνα ο αλβανικός παράγοντας: ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα συμμαχούν με το νικητή. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού.

Δύο είναι τα σημαντικότερα αλβανικά κόμματα. Το πρώτο είναι το DUI του Αλί Αχμέτι. Ακολουθεί σε εκλογική ισχύ η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιαντίν Σέλα. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ζόραν Ζάεφ πιθανολογείται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, αφήνοντας εκτός κυβερνητικού σχηματισμού το DUI μετά από 17 χρόνια.