Σιτάρι για τρεις μήνες έχει η Ελλάδα: Καμπανάκι των αρτοποιών και για τις τιμές -«Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ

«Έχουμε σιτάρι για το επόμενο τρίμηνο». Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, περιγράφοντας με δραματικό τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο ίδιος προσθέτει και τα ακόλουθα:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας!».
Οι τιμές στα μαλακά άλευρα διπλασιάστηκαν από τον Φεβρουάριο σε Μάρτιο, τώρα είναι σε σταθερά επίπεδα αλλά θα αργήσουμε να δούμε αποκλιμάκωση τιμών.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρόμυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές», δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά.

Επισημάνει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 5% και πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα η αναπροσαρμογές δεν υπερβαίνουν το 10%. «Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων άρτου, αφού έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσουν οι φούρνοι και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί» σημειώνει ο πρόεδρος των αρτοποιών.