Σημαντικά τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες για δημόσιο-τοπική κοινωνία (video)

[ad_1]

Δύο νέες συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου υπογράφηκαν, κλείνοντας τον κύκλο των παραχωρήσεων.Τα προσδοκώμενα έσοδα από ένα τέτοιο κοίτασμα περίπου 200 εκατ. δολάρια το χρόνο θα πάρει το ελληνικό δημόσιο και 20 εκατ. οι τοπικές κοινωνίες. Άλλα 120 εκατ. θα κατευθυνθούν στους εκατοντάδες εργαζόμενους που θα απασχοληθούν.

Οι πρώτες έρευνες στον πατραϊκό κόλπο ολοκληρώθηκαν. H πρώτη γεώτρηση θα γίνει το 2020 από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison και τα επόμενα 3 χρόνια θα χρειαστούν επενδύσεις 1,2 με 1,4 δις ευρώ. Εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις και «αναβλύσει» πετρέλαιο τότε εκτιμάται ότι θα δώσει πάνω από 140 εκατ. βαρέλια.
Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών από τα ΕΛ.ΠΕ. οι πιθανές περιοχές ανακάλυψης υδρογονανθράκων είναι όλη η χερσαία περιοχή της δυτικής Ελλάδας, όλο το Ιόνιο πέλαγος από σύνορα της Αλβανίας έως την Πελοπόννησο, ο Θερμαϊκός και το τμήμα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν αποκτήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στον τομέα των υδρογονανθράκων.Σε συνεργασία και με ενεργειακούς κολοσσούς όπως ExxonMobil, Total, η Repsol και η Edison επενδύουν σε συνολικά 10 περιοχές στον ελλαδικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Χρύσα Παπασταύρου
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]