Σε «θερμό» κλίμα η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για τα ελληνοτουρκικά

24

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, με ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να τη χαρακτηρίζουν κενή από πλευράς περιεχομένου.«Ανευθυνότητα και εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» καταλόγισε στην κυβέρνηση εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, διερωτάται: «Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου καταλήγει: «Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις
Εν τω μεταξύ, κόντρα φαίνεται πως ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου και του ΕΣΡ, αφού το δεύτερο απεφάνθη πως εφόσον μιλήσουν στις κάμερες οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα μετρήσει ως προεκλογική εμφάνιση.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, κανένας από τους μετέχοντες να μην κάνει δηλώσεις κατά την έξοδό του.